Meglepő fordulat: Szerbiában több helyen is megismétlik a választást szombaton

Szabálytalanságok történtek.

Megismétlik Szerbiában az előrehozott parlamenti, tartományi és önkormányzati választást 35 választóhelyen szombaton a december 17-i voksolás során tapasztalt szabálytalanságok miatt. A baloldali ellenzék napok óta tüntet a teljes választási folyamat megismétlését követelve, az országos választási bizottság azonban az összes erre vonatkozó beadványt elutasította.

Szombaton 7 és 20 óra között a 6,5 millió választópolgár közül

19 543-nak kell ismét az urnák elé járulnia.

Bojan Klačar, a Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (Cesid) vezetője szerint annak ellenére, hogy a Nemzeti gyülekezés nevű jobboldali koalíció a 3 százalékos bejutási küszöb közelében van, nem fogja azt elérni a megismételt voksolás után sem, és a többi induló lista eredményén sem fog lényegesen változtatni az új szavazás.

Míg a jobboldali ellenzék többé-kevésbé elfogadta a december 17-i voksolás eredményét, a baloldali ellenzék már a voksolás másnapján tiltakozásba kezdett. A demonstráció élére a Szerbia az erőszak ellen nevű választói lista képviselői álltak, akik a második helyen végeztek a választáson.

Az országos választási bizottság előzetes eredményei szerint az országos voksolást a kormányzó Szerb Haladó Párt listája nyerte meg a voksok 46,7 százalékának megszerzésével, míg a második a baloldali ellenzéki összefogás Szerbia az erőszak ellen elnevezésű listája lett a szavazatok 23,69 százalékával.

A Szerbia az erőszak ellen lista legismertebb politikusa,

Marinika Tepić tizenharmadik napja folytat éhségsztrájkot a választás megismétlését követelve.

Aleksandar Vucic köztársasági elnök reményét fejezte ki, hogy a szombati megismételt választásokat követően lezárulhat a választási folyamat, és kihirdethetik annak végleges eredményeit, hogy – fogalmazott – „Szerbia ne vesztegessen erre több időt, az új kormányra ugyanis számos fontos feladat vár”.

A szerbiai jogszabályok szerint a választás végleges eredményeinek kihirdetését követően harminc napon belül kell megalakulnia a parlamentnek, és a parlament alakuló ülését követően kilencven napon belül kell felállnia az új kormánynak. A Szerb Haladó Párt még nem közölte, kit javasol miniszterelnöknek.

(MTI)

Kapcsolódó:

Videóval: Hatalmas tüntetések vannak Belgrádban, miután Orbán haverja elcsalta a választást

https://nyugatifeny.hu/2023/12/25/kitortek-a-zavargasok-rendorok-serultek-meg-tuntetoket-allitottak-elo-szerbiaban-video

Valódi Hírek