Mi történt? Lecsapott az Állami Számvevőszék a külügyminisztérium szerelemprojekjére, arcpirító csalásra bukkantak

Majdnem félmilliárd forint volt a tét.

484 millió forintot ítélt meg a külügyi tárca egy felszámolás és végrehajtás alatt álló cégnek – írta meg a 24.hu.

A jogsértésre az Állami Számvevőszék mutatott rá, amikor súlyos szabálytalanságokat tárt fel a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) irányításával zajlott brexit-kárenyhítési pályázatok lebonyolításával összefüggésben.

Noha a cég nevét nem közölték, a portál azonosította a vállalatot: a környei székhellyel rendelkező, jégkrémgyártással foglalkozó Eispro Kft. számára ítélte meg a közel félmilliárdos támogatást, és az erről szóló támogatói okiratot 2021. december 29-én bocsátotta ki,

két héttel azután, hogy a bíróság elrendelte a cég felszámolását.

Ráadásul az ÁSZ-vizsgálat szerint a társaság úgy nyerte el a támogatást, hogy azt sem támasztotta alá, a brexit miatt kár érte, és jóhiszeműségüket erősen árnyalja, hogy még a felszámolási eljárás alatt is 350 millió forint hitelt vettek fel az OTP Banktól.

A külügyminisztérium végül visszavonta a támogatói okiratot, de csak 2022 októberében, tehát csaknem egy évvel azután, hogy a társaságnál elindult a végrehajtási és felszámolási eljárás. A támogatást végül nem fizették ki.

  • „Egy majdnem félmilliárd forintnyi közpénzt érintő döntés esetében miként nem vették észre a minisztériumban, hogy a kedvezményezett társaságnál súlyos problémák vannak?
  • Kik döntöttek a támogatásról, a történtek után indult-e belső vizsgálat?”

– ezeket a kérdéseket tette fel a portál Szijjártó Péter minisztériumának, de megkerülték a választ.

Az ÁSZ a nyolcvan nyertes pályázat közül egyébként

15-öt vizsgált, és 13 esetében talált szabálytalanságokat.

Valódi Hírek