A DK választ vár Pintéréktől: Miért tussolták el az elmúlt évek legsúlyosabb környezetszennyezését?

A DK kideríti, ki a felelős a szigetszentmiklósi pusztításért.

Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb olajszennyezése történt 2020 decemberében, amikor több ezer liter fáradt olajat öntöttek ki Szigetszentmiklósnál, egy Natura 2000 besorolású területen a Ráckevei-Duna-ágba – erre Kocsis-Cake Olivio, a DK környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminisztere hívta fel a figyelmet a párt szigetszentmiklósi polgármesterjelöltje, Kocsis Éva társaságában.

Az árnyékminiszter elmondta: az elmúlt időszakban több mint 1800 négyzetméter úszóláp pusztult el, az átható gázolajszagtól nem lehetett megközelíteni a vizet, és az élővilág is elpusztult. Fél év alatt sikerült eljutni egy gyanúsítotthoz, kihallgatták, azóta annyi derült ki, hogy felmentették a vádpontok alól a férfit. Vagyis három év alatt sem sikerült felelőst találni, valószínűleg

következmények nélkül marad a százmilliós kárt okozó szennyezés

jegyezte meg a DK-s politikus.

Az árnyékkormány szerint Orbán Viktor kormányzásának egyik legsúlyosabb következménye, amit a természettel tettek az elmúlt 13 évben; elég az akkumulátorgyárakra, az erdőirtásokra, a tavak beépítésére, vagy az ehhez az ügyhöz hasonló vízszennyezésekre gondolni. A DK írásbeli kérdést nyújt be Pintér Sándorhoz és Polt Péter legfőbb ügyészhez, hogy

megtudják, mikor találnak végre felelőst az ügyben.

A Dobrev Klára vezette árnyékkormány szociáldemokrata fordulatra készül a kormányváltás után: természetpusztítás helyett tudatos környezetvédelmi programot szeretnének jegyezte meg Kocsis-Cake Olivio.

Kocsis Éva, a párt helyi polgármesterjelöltje szigetszentmiklósiként elfogadhatatlannak tartja, ami a folyóval történt. Ha ez a példátlanul súlyos bűncselekmény következmények nélkül marad, hogyan győződhetünk meg arról, hogy mindez nem fordul elő később?

Vajon az eljárást azért szüntették meg, mert a gyanúsított befolyásos gazdaságipolitikai szereplőkhöz kötődik?

kérdezte a várospolitikus.

A DK szerint nem nézheti tétlenül, hogy mint Kocsis Éva fogalmazott tönkretegyék Szigetszentmiklóst. A polgármesterjelölt elkötelezett abban, hogy felkutassák a felelősöket, és ne hagyják következmények nélkül a súlyos bűncselekményt.

Videó:

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek