„Történelmi” előrelépés: Szijjártót sikeresen beazonosították Afrikában (+videó)

Bár ez nem mindenkinek ment olyan egyszerűen.

Szijjártó Péter Kampalában vett részt a magyarok által modernizált Ugandai Szívkórház intenzív részlegének átadóján, ám a ceremóniába becsúszott egy „kis baki”.

A sokat látott tolmács ugyanis

nem tudta kiejteni a külügyminiszter nevét.

Szijjártó nevetett, remélve, hogy mindenkinek sikerült őt beazonosítani.

A Semmelweis Egyetem szakértőinek segítségével hárommillió dollár értékű felszereléssel látták el az ugandai kórház megújult részlegét. A kormány ezenkívül 18 lélegeztetőgépet is Ugandának adományoz.

Ezekből mondjuk nálunk dögivel rohadnak a használhatatlanok a raktárakban, de ajándék lónak ne nézd a fogát, Afrikában még talán hasznát veszik az anno milliárdokért beszerzett kínai masináknak.

Bár a támogatást a kormány önzetlennek tünteti fel, Szijjártó az ünnepi beszédében elmondta, hogy Uganda fogadja be a legtöbb menekültet Afrikában. Ha Kampala nem tudja ezt a súlyos helyzetet megoldani, akkor

az afrikai menekültek tömegei indulnak majd Európa felé.

Így már más fényben tűnik fel az afrikai országnak nyújtott „önzetlen” segítség is.

Azt pedig ne felejtsük el, hogy a kórházfelújításra máshol is bőven lenne lehetőség. Mondjuk éppen Magyarországon. Illetve az sem ártana, ha olyan körülményeket biztosítanának az állami intézményekben, hogy azokat ne hagyják el tömegesen a szakemberek.

(MTI korrigálva/Nyugati Fény)

Valódi Hírek