Légy résen! Egy pillanat alatt lenyúlhatják a vagyonod a kártyádról a karácsonyi nagybevásárláskor

Karácsonykor aktívabbak a csalók.

Az ünnepi vásárlások idején az emberek jellemzően kevésbé figyelnek oda, ezért

jobban ki vannak téve a csalóknak

– figyelmeztet rá a Visa.

A cég sajtóközleménye szerint ezek a leggyakoribb csalási módszerek:

  • Bankkártya-adatlopás online: az online vásárlások számának növekedésével a csalók számára nagyobb lehetőség nyílik arra, hogy megszerezzék a vásárlók fizetési adatait.
  • Adathalászat és pszichológiai manipuláció: a mesterséges intelligencia (AI) fejlődése lehetőséget ad a csalók számára, hogy testreszabott adathalász kampányokat készítsenek, ezzel megtévesztve a fogyasztókat. Az adathalász weboldalak gyakran használnak félrevezető reklámokat, illetve egyéb jogellenes technikákat, amelyekkel például a keresési találatok első helyére kerülnek.
  • Egyszer használatos jelszó és bankkártya-regisztrációs csalás: a Visa több, az egyszeri jelszavak csalárd megszerzésére irányuló módszert is azonosított, amelyek révén a bűnözők az ügyfelek bankkártyáihoz férnek hozzá.
  • ATM-en (automatán) vagy fizetési terminálon keresztüli bankkártya-adatlopás: a hagyományos boltok és ATM-ek forgalmának növekedésével a csalók minden bizonnyal az ATM- és POS-(kártya-)terminálokat is felhasználják majd adatlopáshoz.
  • Fizikai lopás: az illetők megkísérelhetik ellopni a gyanútlan fogyasztók bankkártyáit és/vagy telefonjait a zsúfolt üzletekben, bevásárlóközpontokban vagy parkolókban.

„A csalók egész évben készülnek az ünnepi vásárlási rohamra, kihasználva a megnövekedett érdeklődést és a gyanútlan fogyasztókat, akik a tökéletes ajándékot keresve kevésbé figyelnek oda”

– figyelmeztetett rá Sármay Bence, a Visa Magyarországért felelős területi igazgatója.

A vállalat összegyűjtött tíz darab tanácsot is az ünnepi időszakra, ezek betartásával elkerülhetjük, hogy a csalók áldozataivá váljunk. Sajtóközleményükben kiemelték a legfontosabbakat:

  • Ellenőrizzük a kereskedőket! Válasszuk az általunk már ismert és megbízható kereskedőket! Ha olyan helyen tervezünk vásárolni, amit nem ismerünk, ellenőrizzük a vásárlói véleményeket és az oldal hitelességét!
  • Tartsuk biztonságban személyes adatainkat! Mindig győződjünk meg a weboldal által használt technológia biztonságáról! A fizetéshez érve, a weblap címének „https://„-rel kell kezdődnie. Az „s” a biztonságot jelzi, azaz, hogy adatainkat titkosítják, és biztonságos kapcsolaton keresztül kezelik.
  • Kerüljük a nyilvános WiFi-t, amikor online vásárolunk! A nyilvános WiFi-hálózatok gyakran nem biztonságosak, ami megkönnyíti a csalók számára adataink eltulajdonítását. Mindig használjunk biztonságos, privát internetkapcsolatot, amikor vásárlunk!
  • Vigyázzunk a túl jónak hangzó ajánlatokkal! Az online, illetve kéretlen e-mailekben található ajánlatok gyakran túl jól hangoznak ahhoz, hogy valósak legyenek, különösen amikor extrém alacsony árakon árulnak különleges termékeket. Mindig legyünk kellően körültekintőek az ilyen ajánlatokkal, ugyanis azok gyakran valótlanok!

(Képünk illusztráció)

Valódi Hírek