Vége a türelemnek: Torkig lettek Orbánnal az EU-ban, ízekre szedte a miniszterelnököt egy EP-képviselő

Nem kímélték a kormányfőt.

„Nem engedhető meg, hogy Orbán Viktor zsarolja az EU többi tagállamát azzal, hogy addig blokkolja az ukrajnai csatlakozási tárgyalásokat, amíg ki nem fizetik Magyarországnak a visszatartott pénzeket!”

– közölte Pedro Marqueres, a 142 EP-képviselőt tömörítő Szocialisták és Demokraták frakciójának alelnöke a The Guardian beszámolója szerint.

„Egyúttal ez egy ébresztő is a vezetők számára, hogy

nem hagyhatjuk magunkat továbbra is zsarolni valamely tekintélyelvű vezetőtől”

– húzta alá.

A politikus világossá tette: abban a pillanatban, amikor az Egyesült Államok Kongresszusa éppen leszavazta Joe Biden javaslatát, hogy továbbra is támogassák-e Ukrajnát, nem hozhatják magukat olyan helyzetbe, hogy az ukránok azt lássák, hogy nem képesek tovább segíteni nekik.

„Az én véleményem szerint az sem elfogadható, hogy valakinek az legyen az álláspontja, hogy jövő hét végén Orbán megkapja a maga 30 milliárd euróját azért cserébe, hogy az EU továbbra is segíthesse Ukrajnát. A dolog egyszerű:

nem cserélhetjük el a pénzt emberéletekre. Ez nem elfogadható”

– fogalmazott.

A képviselő arról is tájékoztatott, hogy minderre figyelmeztette Emmanuel Macron francia elnököt is Orbán Viktorral való találkozása előtt Párizsban, aki várhatóan majd értésére fogja adni a magyar miniszterelnöknek, hogy az Ukrajnával való tárgyalások megkezdésének meghiúsítása aláássa Európa Vlagyimir Putyin elleni stratégiáját.

„Ez Európa stratégiai autonómiájának próbája”

– hívta fel a figyelmet egy diplomáciai forrás, aki megjegyezte, a magyar miniszterelnökkel való konfliktus jelzésértékű lehet Putyin számára, de az amerikaiaknak is.

Marqueres jelezte, az EU-nak fel kell adnia azt a szabályát is, hogy a bővítéssel kapcsolatos döntéseket egyhangúlag kell meghozni, ezt pedig a többi tagállam is támogatja.

„Amikor csatlakozol az EU-hoz, az azt jelenti, hogy demokratikus ország vagy.

Azt hiszem, nem láttuk előre, hogy a demokráciát belülről is meg lehet rontani”

– jelentette ki.

(privátbankár.hu/theguardian.com nyomán)

Valódi Hírek