Rétvári Bence bejelentette: Jönnek a csődbiztosok, kegyetlenül lesújtanak a tartozókra

Bekeményít a Fidesz.

„Az önkormányzatok kiegyensúlyozott gazdálkodása a veszélyek korában különösen fontos. Meg kell előzni, hogy egy önkormányzat fizetésképtelenné váljon, és ezzel leálljon bármilyen közszolgáltatás”

– közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-vel.

Rétvári Bence azt írta: az önkormányzati törvény módosításával a települések csak olyan konszolidált költségvetést fogadhatnak el, amely nem tervez hiánnyal. Így tehát sem az önkormányzat, sem a 30 milliárd forint mérlegfőösszegű önkormányzati cégek költségvetése

nem lehet tervezetten mínuszos

– ismertette az államtitkár.

Abban az esetben, ha egy önkormányzat mégis hiánnyal fogadja el a konszolidált költségvetését, a kormányhivatal önkormányzati

csődbiztost jelöl ki, akinek a fizetésképtelenség megelőzése a feladata

– tudatta Rétvári Bence.

A belügyminiszter-helyettes hozzátette: a csődbiztos „áttekinti” a helyi önkormányzat gazdálkodását, valamint „feltárja”, mi vezetett a nem megalapozott költségvetés elfogadásához.

Emellett a csődbiztos feladata figyelemmel kísérni a helyi önkormányzat gazdálkodását, véleményezni a képviselő-testületi ülésre készült költségvetést érintő előterjesztéseket. A csődbiztos tanácskozási joggal részt vesz a képviselő-testület ülésén, mandátuma a jogszerű gazdálkodás helyreállításáig tart – olvasható az államtitkár közleményében.

A Népszava emlékeztetett, még október végén derült ki, hogy egy Belügyminisztérium által alkotott új jogszabály szerint a hitelezők

adósságrendezési eljárást indíthatnának az önkormányzatokkal szemben.

Ennek értelmében a tartozásaikkal küzdő települések mellé költségvetési biztost jelölnének ki, aki akár a falvak vagy városok vagyonát is értékesíthetné az adósságok törlesztéséért – hívták fel a figyelmet.

Az új rendelkezés azért is lehet aktuális, mert a Fővárosi Ítélőtábla szeptemberi végzésében elrendelte Budapest számára az azonnali jogvédelmet a szolidaritási hozzájárulás ügyében indított közigazgatási perben. A Fővárosi Önkormányzat meglepetéssel fogadta, hogy a Magyar Államkincstár két hónap után, novemberben nem egyszerűséggel csak leemelt a számlájukról 5,6 milliárd forintot és közölték: decemberben további 3,87 milliárd forintra tartanak igényt, annak ellenére, hogy a per még jelenleg is zajlik.

Karácsony Gergely főpolgármester akkor kijelentette, „ez egyszerűen lopás, hatalommal való visszaélés”, ezért

feljelentést tesznek az ügyben.

A főpolgármester jelezte azt is, hogy a bíróság kimondta, a fővárosi közszolgáltatások további zavartalan működése előrébb való, mint a jogilag is vitatott kormányzati sarc kifizetése. A Magyar Államkincstár ugyanakkor „mindent rendben talált” a pénzek leemelésével kapcsolatban.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a lapnak elmondta: a közösségi közlekedés után a főváros második legtöbb pénzt felemésztő

kötelező feladatává lépett elő az Orbán-kormány finanszírozása.

„Szerda reggel mínusz 5,4 milliárd forint volt az önkormányzat számláján, vagyis ismét folyószámlahitelből finanszírozzuk a fővárost”

– közölte.

Valódi Hírek