FRISS: Óriási fordulatot vett a korrupció miatt elítélt Magyarországra szökő román polgármester ügye

Hatalmas port kavartak a történtek.

Leváltották Romániában Victor Stefan Ivascu rendőrfőbiztost, a határrendőrség parancsnokát és három helyettese közül kettőt, amiért menedzseri tevékenységük „felületessége” lehetővé tette a korrupcióért elítélt Cătălin Cherecheș nagybányai polgármester külföldre szökését, súlyosan károsítva ezáltal a jogegyenlőség elvét és az intézmény hitelét.

Erről vasárnap este adott ki közleményt Cătălin Predoiu belügyminiszter, ugyanakkor elrendelte, hogy a tárca ellenőrző testülete vizsgálódjon a határrendészet máramarosi regionális parancsnokságán és a – magyarországi Csengersimával közúti összeköttetést teremtő – petei határátkelőnél.

Meg kell állapítaniuk, hogy milyen mulasztások következtében távozhatott Romániából a hatósági felügyelet alatt álló nagybányai polgármester, „ideiglenesen meghiúsítva büntetőjogi felelősségre vonását”.

A belügyminiszter a – hatósági felügyelet megszervezésében is illetékes – belügyi titkosszolgálat (DGPI) Máramaros megyei vezetőjét és a speciális műveleti egység – a kolozsvári táblabíróságnak rendőri támogatást biztosító – regionális vezetőjét is leváltotta Cherecheș szökése miatt – derült ki a friss közleményből.

A belső elhárításként működő DGPI országos vezetésének hatékonyságáról december 6-ig kell jelentést készíteniük a román rendőrség vezetőinek – közölték.

Nagybánya polgármesterét csúszópénz többrendbeli elfogadása miatt

5 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte

a kolozsvári táblabíróság.

A jogerős ítéletet pénteken hirdették ki, de Cherecheș aznap reggel egy férfi rokonának érvényes személyi igazolványát felmutatva a petei határátkelőn keresztül elhagyta az országot. Ezt a határrendészet most leváltott parancsnoka jelentette be szombati sajtótájékoztatóján.

Ivascu közölte: fegyelmi vizsgálat indult a határrendész ellen, aki a kérdéses személygépkocsiban utazók okmányait ellenőrizte, ugyanakkor megjegyezte, hogy Cherecheș hasonlít ahhoz a rokonhoz, akinek a személyi igazolványát használta.

A szökésben lévő nagybányai politikus ellen

nemzetközi körözést adtak ki

– tájékoztattak.

Ugyancsak vasárnap este felmentették tisztségéből a bukaresti rendőrakadémia parancsnokát (rektorát) is, miután a hallgatók megbetegedtek a menzán felszolgált romlott ételtől, és a hiányosságok kiküszöböléséig az intézmény kénytelen volt távoktatásra áttérni.

(MTI)

(Kiemelt képünkön Cătălin Cherecheș nagybányai polgármester)

Valódi Hírek