Bejelentették: A DK polgármesterei így segítenek a bántalmazott nőkön (+videó)

Az érintettek világnapján részletezte a párt a polgármesterek intézkedéseit.

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján szólaltak fel a családon belüli erőszak ellen a Demokratikus Koalíció polgármesterei szombaton.

A családon belüli erőszak olyan probléma, amelyről mindenki tud, azonban a törvényhozók közül csak kevesen hajlandók tudomást venni róla – fogalmazott a DK humán területekért felelős főpolgármester-helyettese a párt Facebook-oldalán közzétett videójában.

Bősz Anett szerint

a kormány rendre olyan „bántalmazópárti” nyilatkozatokat tesz,

amelyek rosszabb helyzetbe sodorják a bántalmazottakat, azonban a DK polgármesterei egytől egyig kiállnak értük, segítik a nők elleni erőszak visszaszorítását.

A fővárosi politikus szerint ma Magyarországon olyan bírósági tárgyalások zajlanak, amelyeken sok esetben a bántalmazottak kerülnek még rosszabb helyzetbe. Számos nő és gyermek él mindennapos rettegésben összezárva a bántalmazóval – tette hozzá.

A videóban ezután a DK budapesti polgármesterei, illetve alpolgármesterei közül többen is megszólaltak és elmondták, kerületük hogyan segíti a bántalmazott nőket.

Kiss László: a III. kerület 2022 októberében indította el áldozatsegítő programját, amelynek az ismeretterjesztésen kívül célja az is, hogy tabumentesítsék a nők elleni erőszakot. Szociális munkásokat, védőnőket, háziorvosokat, rendőröket képeztek a témában, és elindították jogsegélyszolgálatukat a családsegítő intézményünk segítségével.

Szűcs Balázs: a VII. kerület telefonon és személyesen is segítséget nyújt a bántalmazottaknak, valamint a bántalmazó kapcsolatokból való menekülésben is segít. Az önkormányzat számos üresen álló ingatlant újított fel 300 millió forintból, ahová hamarosan beköltözhetnek a családok. A Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ

krízisszekrényt is felszerelt a központ számára, amelyben tisztálkodó szerek, higiéniai termékek, pelenka, tartós élelmiszer és bébiétel is

rendelkezésre áll, ha adódik egy-egy hirtelen megoldásra váró eset. Emellett az önkormányzat munkatársai szinte kivétel nélkül részt vettek a NANE Nők a Nőkért Az Erőszak Ellen Egyesület által szervezett képzésen, amely kifejezetten az áldozatokkal végzett munkára fókuszált.

Cserdiné Németh Angéla: a XV. kerület egy figyelemfelhívó kampányt indított el, 200 plakátot helyeztek ki a kerület főbb pontjain és intézményeiben, valamint a kerületi újságnak egy nyolcoldalas mellékletében. Krízishelyzetben a kerületi lakók segítségért fordulhatnak a Család- és Gyermekjóléti Központhoz, akik a megfelelő szakemberek bevonásával tudnak segítséget nyújtani, miközben

védett lakásainkban biztonságra lelhetnek azok, akikre veszély leselkedik a saját otthonukban.

László Imre: Újbuda Humán Szolgáltató Központjának egyik legfontosabb feladata, hogy támogatást nyújtson a bántalmazott nőknek a kerületben. Ennek része, hogy

éjjel-nappal hívható krízis telefonszámot tartanak fent,

pszichológia és jogi segítséget is nyújtanak. A lakókörnyezetből való kiemelést a Családok Átmeneti Otthona biztosítja, ahol 16 fő elszállásolására van lehetőség. Emellett az Országos Kríziskezelő szervezettel is együttműködik a kerület, hogy szükség eseten az ország távolabbi pontjaira is el tudják menekíteni a bántalmazott sértetteket.

Szaniszló Sándor: a XVIII. kerület jelenleg is több mint 100 olyan ügyben működik közre, ahol nők vagy gyermekekkel szembeni bántalmazás történt. Komplex segítségnyújtással állnak az érintettek rendelkezésére, beleértve

a kimenekítést és a védett házakban való elhelyezést.

Azonnali jogi vagy pszichológiai támogatást tudnak biztosítani, gondoskodnak az élelmezésükről, ruházattal történő ellátásról.

A videó itt tekinthető meg:

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek