Mi történt? Évek óta nem látott mélyponton van a Fidesz támogatottsága (+grafikon)

Megártottak a megszorítások.

Az IDEA Intézet 2023 október 31-e és november 16-a között reprezentatív közvélemény-kutatást készített a pártreferenciák alakulásáról – derült ki a lapunkhoz eljuttatott friss közleményükből.

Eszerint a teljes népességben a Fidesz támogatottsága jelentéktelen módon ugyan, de csökkent, amíg a biztos szavazó pártot választók körében nincs változás az előző havi adatokhoz képest. Mindemellett hangsúlyozták, hogy az IDEA 2018 novembere óta zajló mérései tükrében

még soha nem volt a kormányzópárt eredménye 26 százalék.

Pártreferencia 2023. októberében és novemberében. Forrás: IDEA Intézet

A mérések szerint az idei őszi időszakban kevés érdemi változás történt a pártreferenciákban. A 18 éven felüli szavazati joggal rendelkező állampolgárok kicsivel több mint negyede szavazna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a Fidesz−KDNP-re.

Könnyen elképzelhető, hogy az utóbbi időszakot tekintve

a kormányzópárt támogatottsága jelenleg van a mélypontján a 26 százalékos népszerűséggel

– mutatott rá az intézet. A biztos szavazó pártot választóknál nem rögzítettek ekkora elmozdulást, 2023 szeptembere óta változatlan, 45 százalékos a választottsága – fűzték hozzá.

Az ellenzéki oldalon nem történt érdemi változás: közülük a legerősebb a Demokratikus Koalíció, amelyre

a teljes népesség 12, a biztos szavazó pártot választók 20 százaléka voksolna.

A teljes népességben mindössze két másik párt lépné át az 5 százalékos parlamenti belépési küszöböt: a Mi Hazánk (6 százalék) és a Momentum Mozgalom (5 százalék). A biztos szavazók között a Mi Hazánknak 8, a Momentumnak 7 százaléknyi szavazója van, míg ebben a körben a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is meghaladta az 5 százalékos küszöböt, és 6 százalékkal rendelkezik – tájékoztatott az IDEA.

Mint írták, idén októberben mérték először külön is a Nép Pártján Mozgalom támogatottságát. A novemberi mérés alapján a Jakab Péter vezette párt a teljes népességben és a biztos szavazó pártot választók körében is megelőzi a Jobbik – Konzervatívokat, Jakab korábbi pártját – derült ki a közleményükből.

Fontos azonban jelezni, hogy a mikrotámogatottságú pártok esetében a mérések hibája jelentős, az adatokat nem érdemes túlinterpretálni. Érdemes továbbá jelezni, hogy a Mi Hazánk – amely szintén a Jobbikból szakadt ki – az őszi időszakban nem tudta érdemben növelni a támogatottságát, a gazdasági és szociális problémák egyelőre nem terelték kiemelkedő arányban a radikális párt irányába a helyzetükkel elégedetlen szavazókat – fogalmaztak.

Hozzátették, hogy a Fidesz és az ellenzék közötti támogatottsági olló nem csökkent és különösen nem koncentrálódott.

Valódi Hírek