Mi lesz, ha ez megtörténik Magyarországon? Ami most jön, annak senki nem fog örülni

Az EU nem sok jóra számít.

Magyarország gazdasága 2023 első felében továbbra is recesszióban volt, de az alacsonyabb nyersanyagárak és az enyhülő finanszírozási feltételek jövőre és azután is fokozatos fellendülést hozhatnak – jelentette az Európai Bizottság (EB) szerdán közzétett gazdasági előrejelzésében.

A testület szerint a magas infláció várhatóan továbbra is fennmarad, a költségvetési hiány 2023 után is magas lesz, amely az elmúlt években meghozott tartós bevételcsökkentő intézkedések hatásait jelzi.

A magyar gazdaság négy egymást követő negyedévben produkált visszaesést,

a reál-GDP pedig 2023 második negyedévében 2,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – ismertették.

A visszaesés okaiként jelölték meg

  • a magas inflációt,
  • a szigorúbb költségvetési és monetáris politikát,
  • valamint a gyenge külső keresletet.

A testület szerint a foglalkoztatás 2023 első felében is rugalmas maradt, mivel a vállalatok

a tartósan munkaerőhiányos környezetben nem szívesen váltak meg alkalmazottaiktól.

A munkanélküliségi ráta 2023 harmadik negyedévében 4,1 százalék volt, az előrejelzések szerint ez a jövőben nagyjából változatlan marad.

Megállapították, az infláció jelentősen, 14,6 százalékra csökkent 2023 harmadik negyedévében. Hozzátették, a következő hónapokban az alacsonyabb nyersanyagárak és a gyenge fogyasztói kereslet miatt várhatóan ismét egy számjegyű lesz. Az üzemanyagok jövedéki adójának emelése mintegy 0,5 százalékponttal fogja növelni jövőre az inflációt. Az előrejelzések szerint a 2023-as 17,2 százalékról 2024-ben 5,2 százalékra, 2025-ben pedig 4,1 százalékra csökkenhet az áremelkedés üteme.

Mindennek ellenére az Európai Bizottság

továbbra is magas költségvetési hiánnyal számol:

az idei évre vonatkozóan ezt a GDP 5,8 százalékára becsüli.

(népszava.hu nyomán)

Valódi Hírek