Erre csúnyán ráfázhat Orbán Viktor: Végleg füstbe mehet a Fidesz-kormány súlyos terve

Figyelmeztették a magyar kormányt.

Magyarországnak fokoznia kell az erőfeszítéseit, hogy leváljon az orosz energiaforrásokról, amelyek sebezhetővé teszik az országot a Kreml rosszindulatú befolyásolási kísérletei előtt – hívta fel a figyelmet Kadri Simson, az Európai Bizottság energetikai biztosa kedden.

A Politico beszámolója szerint a biztos kijelentette: Magyarországon is tudják, hogy ezzel a tevékenységgel (vagyis az orosz gáz vásárlásával) lehetőséget teremtenek Oroszország számára, hogy manipulálják a piacot.

„Magyarországnak sem érdeke, hogy fenntartsa ezt a függőséget”

– figyelmeztetett Kadri Simson.

Mint ismert, Orbán Viktor a közelmúltban Pekingben folytatott tárgyalásokat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, miután a Gazprom bejelentette: növelni fogja a Magyarországra érkező földgázszállítmányok mértékét. Az energetikai biztos a találkozóval kapcsolatban megjegyezte:

egyetlen európai politikai vezetőről van tudomása, aki kezet fogott „ezzel a háborús bűnössel”.

A Politico kiemelte: a régiós országok közül többen – például Szlovákia és Bulgária – is komoly erőfeszítéseket tettek már azért, hogy 2027-ig leválhassanak az orosz gázról, így nem tekintik megalapozottnak a magyar kormány érvelését, miszerint az orosz gáztól nem lehet függetlenedni.

Kadri Simson közölte, valamennyi tagállamot felszólították arra, hogy készítsenek terveket a diverzifikációval kapcsolatban. Ugyanakkor sajnálatosnak értékelte, hogy mindeközben a magyar kormány Paks II építésére készül, amelyhez orosz támogatást és nukleáris fűtőanyagot használnának fel, és a magyar kormány már jelezte azt is, hogy ellenezni fognak bármilyen erre irányuló szankciót.

Jelezték ugyanakkor, a Centre for Research on Energy and Clean Air legfrissebb jelentése szerint a Magyarországra irányuló havi orosz fosszilis gázimport már három egymást követő hónapban csökkent, augusztushoz képest 14 százalékkal idén szeptemberben. Azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy októberben viszont

tovább nőtt a Gazpromtól vásárolt gázmennyiség.

(444.hu / politico.eu nyomán)

Valódi Hírek