Elképesztő vihar tombolt a szomszédban – több várost is elöntött a tenger Horvátországban

A heves széllökések villanyoszlopokat és fákat csavartak ki.

Dalmácia és Isztria szerte megemelkedett a tengerszint a Ciarán szélvihar nyomán, és több várost is elöntött a víz – írta a Jutarnji List című horvát napilap szombaton.

Sibenik történelmi központjának egy része víz alá került, a heves széllökések villanyoszlopokat és fákat csavartak ki pénteken – tájékoztattak.

Splitben sem volt sokkal jobb a helyzet, ahol a város egy részét szintén elöntötte a tenger, és több ház is megrongálódott. A magas tengerszint a környező szigeteken, Hvaron, Bracon, Visen és Korculán is problémákat okozott – tették hozzá.

Mivel

Split térségben 100 kilométeres sebességgel fújt

a Dalmáciában jugo néven ismert, a Földközi-tengerről induló kelet-délkeleti irányból fújó meleg páradús szél, felfüggesztették a hajóforgalmat – írták.

A Kvarner-öbölben a vihar nagy károkat okozott Abbáziában (Opatija). A helyi média jelentése szerint a viharos hullámok elmosták a tengerparti sétány, a Lungomare egy szakaszát, és megrongálták a kerítést. Biztonsági okokból ezt a részt lezárták a járókelők elől – részletezték.

A viharos széllökések a közlekedésben is fennakadásokat okoztak. Az ország egy részén korlátozásokat vezettek be, így többek között az emeletes buszokra.

Pénteken egy kamiont is felborított a szél.

A horvát hidrometeorológiai intézet a legmagasabb fokozatú, vörös riasztási szintről, közepes fokozatú, narancssárga szintre mérsékelte a szombatra vonatkozó előrejelzését – tájékoztattak.

(MTI)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek