„Felháborító, nonszensz, abszurd!” Iszonyúan kiakadtak az érintettek Orbánék pénteki megszorítása után

Egyértelmű a szándék.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, egy kormányrendelet értelmében november 3-tól a kisebb benzinkutaknál drasztikusan nőtt, a legnagyobbaknál – mint például a Mol – viszont csökkent az üzemanyag-kiskereskedelemre kivetett extraprofitadó.

Gépész László, a Független Benzinkutak Szövetségének alelnöke felháborítónak, nonszensznek abszurdnak nevezete az extraprofitadó megemelését, szerinte az intézkedésnek egyetlen célja van:

„a kisebb kutak totális tönkretétele”.

számolt be róla a Magyar Hang.

Gépész elmondása szerint

500 millió forint árbevétel alatt lényegileg nem létezik cég,

hiszen a fenntartási költségek túl magasak ilyen alacsony bevételhez. Tehát gyakorlatilag nincs olyan vállalkozás, amelyre a 0%-os adókulcs vonatkozna.

A szakértő azt is elmondta, hogy a megemelt adót a teljes bevételre, tehát a jövedéki adóval már terhelt összegre vetik ki. A pénzforgalmat a kutakon pedig éppen a kormány jövedékiadó-emelése fogja megemelni, amelynek következtében

januártól 41 forinttal lesz drágább egy liter üzemanyag.

Ezzel a kisebb kutakat is átlendíti a kormány abba a bevételi sávba, amelyben biztosan több extraprofitadót kell fizetni, a legnagyobb vállalatok – például a Mol esetében – alacsonyabb adót ír elő.

Valódi Hírek