Lesújtó hírek érkeztek: Tömegével járnak külföldre bevásárolni a magyarok

Rég történt ilyen.

A külföldre utazó magyarok összesen 338 milliárd forintot költöttek útjaik során az idei második negyedévben, amely összegnek több mint felét szórakozásra fordították, míg ennek hatodát különböző termékek és szolgáltatások vásárlására. Az utóbbi jelenség pedig rendkívül kedvezőtlenül ha a magyar gazdaság teljesítményére.

Sok termék esetében megérte vagy még most is megéri a határon kívülre menni bevásárolni – mondta a Pénzcentrumnak Virovácz Péter az ING makrogazdasági elemzője.

„Az elmúlt évtizedekben elsősorban azt szokhattuk meg, hogy a külföldiek járnak hazánkba szolgáltatásokat igénybe venni vagy éppen olcsó üzemanyagot tankolni. Ez a tendencia azonban megtört és meg is fordult azzal, hogy hosszú ideig

Magyarországon volt Európa legmagasabb inflációja”

– mutatott rá a szakember, aki úgy látja, az elszálló árak következtében a lakosság vásárlóereje bezuhant, aki pedig tehette, olcsóbb beszerzési források után nézett.

A szakember által elmondottakat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai is alátámasztják. A hivatal tájékoztatása szerint a magyarok az idei második negyedévben összesen 5,4 millió alkalommal utaztak külföldre, 14 százalékkal többször, mint egy évvel korábban. Az egynapos utazások száma 15 százalékkal, a többnaposoké 13 százalékkal bővült. A legtöbben Ausztriát, Szlovákiát és Romániát választják célpontnak – ismertették.

Felhívták arra a figyelmet, hogy a lakosság beragadhatott a mostaninál lényegesen magasabb 400-430 forint körül vásárolt euróárfolyamon, ezt pedig visszaváltani a jelenlegi 380 forint körüli szinteken hatalmas veszteség lenne.

„Így tehát sokkal jobban megéri fogni azt az eurót és elmenni külföldre vásárolni belőle”

– mondta Virovácz Péter.

A KSH adataiból pedig arra lehet következtetni, hogy ezt valóban rengetegen meg is lépték.

Valódi Hírek