Szikora Róbert úgy benyalt Orbánnak, hogy egy sebészcsapatnak kellett kiszabadítania Viktor záróizmai közül

Egy politikai zseninek tartja, aki tíz lépéssel előre lát.

Veiszer Alinda fizetős Patreon-csatronájának adott interjút Szikora Róbert, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett énekes, dalszerző, az R-GO frontembere.

A Veiszer Alindával együttműködésben álló Telex szemléje szerint a beszélgetésben szóba került a vallás, erről a zenész azt mondta:

„Katolikusként minden más vallást, pártot elfogadok, de természetesen vannak figurák, akiket nem. De ez abban a pártban is van, azon az oldalon is, ahol én vagyok. Mindig az embert nézzük!”

Szikora elmesélte azt is, hogyan töltött el két hónapot a Hárs-hegyi zárt osztályon annak érdekében, hogy megússza a sorkatonaságot, majd szóba került az is, hogyan fér össze az itallal és bulival terhelt zenészlét a vallásos életmóddal.

A zenész erre azt válaszolta: nem akar álszent lenni, de a názáreti Jézus Krisztus első csodája is az volt, hogy a vízből bort csinált. Szerinte lehet ilyen életmódot folytatni,

csak az „arany, erény, arány” hármasát kell szem előtt tartani.

Szikora a vallásos érdeklődést is az apjától örökölte, aki a szocializmus idején is járt templomba, Szikorát is a születése után egyenesen a keresztelőjére vitte a családja a kórházból.

Felmerült Erdős Péter neve, akivel a zenész saját bevallása szerint jóban volt. A szocializmus rettegett popcézárával egy hamburgi fellépésről hazafelé jövet került szorosabb kapcsolatba, amikor Szikora a repülőn odaült mellé, és a múltjáról, az auschwitzi időszakról és az 56-os szerepéről kérdezgette, amivel Erdős szívébe lopta magát.

Szóba került az is, hogy zenész már gyerekként is kissé verekedős, erőszakos fiú volt, a nagyapja azt akarta, hogy bokszoló legyen, ezt a feszültséget pedig szívesen kiadta volna a zenében is. Néhány elkészült punkszám után azonban egy zenésztársa rászólt, hogy

„Robikám, téged nem így szeretnek.”

Szikora szerint a punk azért így is benne van a csikidámban, az R-GO-nak is vannak vad számai, de neki mindig csak a szórakoztatás volt a célja, és politizálni sem akartak a zenével soha.

A zenész szerint mesebeszéd, ha valaki azt mondja, hogy politikailag ő már ekkor elkötelezett volt, szerinte az ellenzékiségbe úgy keveredtek bele akkoriban az emberek, mint Chaplin kisembere a Modern időkben, aki egy zászlóval a kezében véletlenül a tüntető tömeg élére kerül. Alinda ezután még egyszer rákérdezett, tényleg ezt gondolja-e Szikora a ’80-as évek ellenzékéről?

„Igen. Nem voltak hősök. Egy zenésznek nem is hősnek kell lenni, ő inkább szórakoztasson, önkifejezzen.”

Veiszer Alinda ezután egy 1986-ban készült interjújával szembesítette Szikorát, aki kedvenc írói (Rejtő Jenő, Karinthy Ferenc) és kedvenc tudósa (Szent-Györgyi Albert) mellett a kedvenc politikusait is megnevezte akkor: Gandhi és Kádár János személyében.

„Amit akkor Kádárról tudtam, az nekem meggyőző volt. Nem tudtunk az 56-os tevékenységéről, hogy akkor ő belügyminiszter volt, és hogy mit csinált”

– magyarázta Szikora. (Kádár 56-ban már nem volt belügyminiszter – a szerk.)

Kádár viszont szerinte akkor nagyon nehéz történelmi helyzetben volt, arra pedig, hogy ő a legjobb politikus, abból következtetett, hogy látta, mennyivel élhetetlenebbek a szocialista tömb más országai, hozzájuk képest mi tényleg a legvidámabb barakk voltunk.

A kérdésre, hogy ma ki a kedvenc politikusa, rögtön rávágta Orbán Viktor nevét, aki szerinte egy politikai zseni, aki

„előre lát három lépéssel, ahogy Kádár János is, csak Orbán tíz lépéssel lát előre.”

A zenész szerint nagyon jó, amit Orbán most a magyar néppel tesz, és bár ismeri a pálfordulását, vagyis hogy egykor még „libsi” volt, de nem az a lényeg, hogy mit csinált, hanem az, hogy most mit csinál.

A műsorvezető tovább vitte az Orbán-Kádár fonalat, és direktebben is rákérdezett a közös vonásaikra. Szikora a párhuzamot abban látja, hogy

mindketten ellenszélben kormányoztak: Orbán Viktor nyilvánvalóan Brüsszellel szemben harcol, Kádár János pedig szintén nem úgy táncolt, ahogy Moszkvából fütyültek.

 

Valódi Hírek