Hatalmas károkat okozott a pénteken tomboló viharos szél – fáradhatatlanul dolgoztak a tűzoltók

Rengeteg helyre riasztották a szakembereket.

Kellemetlen meglepetéseket tartogatott az időjárás országszerte pénteken. Baranya vármegyében 13, Csongrád-Csanád vármegyében pedig 4 településen nem volt áram, mert a vihar miatt a fák elektromos vezetékekre dőltek – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője péntek késő délután az MTI-vel.

Mukics Dániel tájékoztatása szerint

az áramkimaradás mintegy 5000 fogyasztási helyet érintett,

és a tűzoltók folyamatosan tisztították meg az elektromos vezetékek környékét a faágaktól, hogy az áramszolgáltató mielőbb helyre tudja állítani az ellátást.

Az OKF szóvivője csütörtökön elmondta, hogy a viharos szél miatt országszerte 160 esetben avatkoztak be a tűzoltók, és ennek száma azóta tovább nőtt. A legtöbb esetben útra, kerítésre, elektromos vezetékre dőlt fák miatt érkezett riasztás a katasztrófavédelem ügyeletére, illetve

több esetben épületekben is keletkezett kár

– tette hozzá.

Elmondta, hogy a Baranya vármegyei Dencsházán egy templom csúcsdíszét fújta le a szél, amíg

a vihar miatt a helyi iskola kéménye is ledőlt,

emiatt az épület fűthetetlenné vált. A vármegyében 47 családi házban keletkezett kár, tetőket, kéményeket bontott meg az erős szél – áll a közleményben.

Szegeden egy általános iskola tetejét bontotta meg a viharos szél, amíg a bajai Rókus utcai kórház tetején a napelemtáblákat szakította le a szél 30 négyzetméteren. Ennek során néhány tábla leesett, és a környező épületekben is kárt okoztak, illetve több helyen elektromos vezetékek is leszakadtak – sorolta a szóvivő.

A katasztrófavédelem honlapján olvasható tájékoztatás szerint a vihar elsősorban a déli vármegyékben, de a Balaton-környékén is sok gondot okozott, Szántód és Zamárdi között, valamint Tihanyban kidőlt fák akadályozták a forgalmat,

a tihanyi révnél pedig egy távközlési oszlop dőlt az útra.

Emellett Csép Vivien, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs munkatársa péntek este arról tájékoztatott, hogy egy ember súlyosan, 18 pedig könnyebben megsérült Mezőberény és Békés között, ahol

a viharos szél felborított egy menetrend szerint közlekedő autóbuszt.

Mint írta, a balesethez több mentőegységet is riasztottak, a sérülteket helyszíni ellátásukat követően kórházba vitték. Mukics Dániel közölte, hogy egy embert a tűzoltóknak kellett kiszabadítaniuk az autóbusz alól. A hatóság közleménye szerint a mentés és a helyszínelés idején az érintett útszakaszon félpályás lezárás volt érvényben.

Időközben a Mávinform közölte: pénteken, az esti órákban újraindulhatott a forgalom a Baranya vármegyei Szentlőrinc és Bükkösd között, a menetrend elkezdett fokozatosan helyreállni – korábban több kidőlt fa, valamint felsővezetékek megrongálódása akadályozta a forgalmat.

Hozzátették: este továbbra is késésekre számíthattak az utasok a Mecsek InterCity vonatoknál, valamint a Dombóvár–Pécs szakaszon közlekedő személyvonatoknál.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek