Rendkívüli veszélyekre figyelmeztetett Szijjártó Péter az Izrael elleni terrortámadás miatt (+videó)

Tovább eszkalálódhat a közel-keleti konfliktus.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) nyílt vitáján hangsúlyozta: a globális biztonság ma van a legnagyobb veszélyben a hidegháború lezárulása óta, Európa ráadásul különösen súlyos kihívásokkal néz szembe, miután a kontinensen is fegyveres konfliktus zajlik, Ukrajnában, valamint pár hete már a közvetlen szomszédságában, Izraelben is.

Felszólalásában rögzítette: ebben a helyzetben teljesen egyértelműen kell fogalmazni, és semmit nem szabad relativizálni.

„Ezért ki kell mondanunk, hogy nincs bocsánat és nem is lehet több ezer rakéta elindítására egy szuverén állam ellen. Nincs bocsánat arra sem – és nem is lehet –, hogy valaki sok ezer embert megsebesít vagy megöl”

– hangsúlyozta.

„Ezért elfogadhatatlannak tartunk mindenféle olyan kísérletet, amellyel megpróbálják megmagyarázni vagy kontextusba helyezni ezt a jelenséget, mentséget próbálnak találni egy ilyen barbár támadásra”

– mondta.

Kijelentette: Izraelnek igenis joga van az önvédelemre. Nemcsak Izrael, hanem az egész nemzetközi közösség érdeke, hogy soha többet ne történhessen meg hasonló támadás – tette hozzá.

Szijjártó Péter a közel-keleti helyzettel foglalkozó ülésen közölte: néven kell nevezni a történteket,

ki kell mondani, hogy terrortámadást követtek el Izrael ellen,

ezért ami jelenleg zajlik, az terrorellenes harc, és az egész világ érdeke, hogy ez sikerre vezessen.

Kiemelte: eközben a nemzetközi közösségnek mindent meg kell tennie az eszkaláció elkerüléséért, meg kell akadályozni, hogy a terrorellenes küzdelem országok, államok közötti háborúvá szélesedjen ki.

Rámutatott, hogy hosszú évtizedek kudarcai után az Ábrahám-egyezmények megkötésével 2020-ban felcsillant a tartós közel-keleti béke reménye, amelyben – fogalmazott – Donald Trump volt amerikai elnöknek (sic!), illetve első aláírókként az Egyesült Arab Emírségeknek és Bahreinnek elévülhetetlen érdemei voltak.

Azt mondta, az Izrael elleni terrortámadások miatt jelentős kockázata van annak, hogy mindezek az eredmények elvesznek, és hasonlóan reménytelenné válik a helyzet, mint korábban.

„Számítunk abban az öböl menti államokra, a térségbeli arab országokra, akik eddig rendkívül felelősségteljes viselkedést tanúsítottak, hogy

ne hagyják elveszni az Ábrahám-megállapodások eredményeit”

– mondta.

Szijjártó Péter ijesztőnek nevezte azokat a képsorokat, amelyeken az látható, amint emberek egyes nyugat-európai országokban és Észak-Amerikában terrorszervezetek mellett tüntetnek, valamint terrorcselekményeket ünnepelnek. Aggodalmát fejezte ki a modern kori antiszemitizmus erősödése miatt is, amelynek gyökere – szavai szerint – „a tömeges illegális bevándorlásban keresendő, amely párhuzamos társadalmakat hozott létre bizonyos országokban”.

Ezzel kapcsolatban elmondta, Magyarországon „teljességgel elképzelhetetlen„, hogy a hatóságok engedélyezzenek bármilyen megmozdulást, amelynek célja egy terrorszervezet vagy terrorcselekmény dicsőítése.

A közel-keleti konfliktus eszkalációja esetén Európának újabb erős és veszélyes migrációs hullámokkal kell szembenéznie – figyelmeztetett Szijjártó Péter.

Videó:

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek