Itt az újabb botrány: Kulcsfontosságú adatok titkosításáról döntött az Orbán-kormány

Orbánék szerint ez „nemzetbiztonsági érdek”.

A Lantos Csaba vezette Energiaügyi Minisztérium egy múlt héten „társadalmi egyeztetésre” bocsátott törvénymódosítás révén „nemzetbiztonsági” érdekre hivatkozva

30 évre titkosítaná

a vízhálózatra, létesítményre és berendezésre vonatkozó, a tárca részére készített valamennyi javaslatot és adatot – hívta fel a figyelmet a Népszava.

A tervek szerint a törvény januártól már hatályba is lépne, addig pedig egy kormányrendelet biztosít garanciát az adatok titkosítására vonatkozóan. Az Orbán-kormány az úgynevezett „veszélyhelyzetre” hivatkozva tartaná titokban az adatokat. Jelezték, erre utal az is, hogy a törvénytervezet egy még ki nem adott kormányrendeletet helyez hatályon kívül.

Az „intézkedés” azért különösen meglepő, mert a Fővárosi Törvényszék első fokon már kimondta: a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalnak (MEKH) ki kell adnia a vízdíjra vonatkozó számítási adatokat és javaslatokat.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes az üggyel kapcsolatban elmondta, az ítélet szerint ezen dokumentumok nem számítanak döntés előkészítő anyagnak, így

nyilvánosságra kell hozni az abban foglaltakat.

Kiemelte: így végre kiderülhet, hogy a víziközmű-szolgáltatásért felelős miniszter részére milyen díjmegállapítással, változással kapcsolatos javaslatokat tett a hivatal.

Tüttő Kata először levélben, később közérdekű adatigényléssel próbált hozzáférni az adatokhoz, azonban nem járt sikerrel, ezért beperelte a hivatalt. Az ítélet ebben az eljárásban született, amely ellen a MEKH valószínűleg fellebbezni fog, a másodfokig pedig már a törvény is hatályba léphet.

Mindezzel Orbánék célja – a titkosításon túl –

a víziközmű-szolgáltató társaságok államosításának felgyorsítása lehet.

 

Valódi Hírek