Szijjártó Péter büszkén bejelentette egy fontos vasútvonal átadását, de nagyon csúnya lebőgés lett belőle (+fotó)

Mindenkit megtévesztett a miniszter.

Nem fogják tudni hétfőn átadni a Szeged és Szabadka közötti felújított vasútvonalat, mert egészen egyszerűen a magyar szakaszon nem készültek el határidőre – hívta fel a figyelmet a szegeder.hu. A portál értesüléseit azóta a Magyar Vasút és több lap is megerősítette.

Sajtóhírek szerint Szegeden kedden tudták meg, hogy mégsem fogják átadni az említett vasútvonalat, amelyről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban azt mondta:

megígéri, hogy október 23-án meg fog történni az átadás.

„A stratégiai összekapcsolódások időszakát éljük🇭🇺🇷🇸 közös földgáz-kereskedelmi vállalat, új kőolajvezeték építése, közös villamosenergia-hálózati összeköttetés megduplázása,

újraindul a Szeged- Szabadka vasútvonal”

– jelentette be korábban örömmámorban a tárcavezető.

A Szabad Európa arról írt, hogy az R-Kord a cseh AZD Praha vasúti biztosítóberendezését szereli be, azonban még nem kapta meg az engedélyt a próbaüzemre, ezért előreláthatóan leghamarabb is csak november közepén adhatják át a vonalat. Jelezték, a csúszás oka lehet az is, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető V-HÍD Zrt. korábban arra utasította az alvállalkozókat, vonuljanak le az építkezésről, ennek következtében pedig hosszú időre leálltak a munkálatok.

A Telex az ügyben kérdésekkel fordult a MÁV felé, hogy pontosan mégis mi várható október 23-tól. A MÁV azt írta:

„határozattan cáfolja azt az értesülést, hogy a biztosítóberendezés engedélyeztetésével kapcsolatban merültek fel problémák.

Ugyanakkor megerősítjük,

hogy a személyforgalom nem október 23-án, a nemzeti ünnepen indul újra. Ennek oka részben a munkálatokban a nyár folyamán beállt 1 hónapos kényszerszünet, részben pedig az, hogy biztosító és vonatbefolyásoló rendszerek új, Magyarországon először beépítésre kerülő nemzedéke

az eredetileg tervezettnél ugyancsak hosszabb tesztidőszakot igényel.”

Hozzátették: a tulajdonos Építési és Közlekedési Minisztérium jóváhagyta, hogy később induljon meg a személyforgalom. Ennek hivatalos időpontját majd a jelzett munkák előrehaladásának függvényében határozzák meg.

Valódi Hírek