Itt a nagy bejelentés: Egy évre ingyenessé teszik a tömegközlekedési eszközöket a fiatalok számára

Nem Magyarországon, a sógoroknál.

Gyakorlatilag ingyenessé teszik a 18 évesek számára a tömegközlekedést 2024-ben Ausztriában. A fiatalok úgynevezett klímabérletet kapnak egy évre.

Az új intézkedés 120 millió euróba kerül.

A teljes árú, egész országra szóló éves klímabérlet egy főre egyébként 1095 euróba kerül. 245 ezer darabot adtak el belőle évente.

Leonore Gewessler klímaminiszter sajtóközleményben közölte:

„Az ingyenes klímajeggyel egy kis szabadságot adunk a fiataloknak. Ez egy olyan életszakaszban történik, amelyben mindenféle döntéseket kell hozni, és amelyben a mobilitási magatartás is formálódik.

Örülnék, ha ajánlatunknak köszönhetően sok fiatal döntene úgy, hogy a jövőben a környezetbarát, klímabarát tömegközlekedést választja.

A tömegközlekedéssel való utazásnak mindenki számára kényelmesnek és megfizethetőnek kell lennie.”

A politikus egyébként a Sankt Pölten-i Frequency Fesztiválon azt is felajánlotta a nyáron a fesztiválozóknak, hogy aki magára tetováltatja a „Klimaticket„, „Öffiliebe” feliratot, egy éven át ingyen használhatja a tömegközlekedési eszközöket.

Az akció más osztrák parlamenti képviselőknél és közösségi médiában is kiverte a biztosítékot. Gewessler akkor azt mondta, felnőtt emberek, maguk dönthetik el, akarják-e a tetoválást vagy sem.

(kurier.at nyomán)

Valódi Hírek