FRISS: Fontos bejelentéseket tett Orbán Viktor Kínában (+fotók)

Közölte, a magyar-kínai kapcsolatok „az eddigi legjobb időszakukat érték el”.

Magyarországban Kínának továbbra is jó barátja létezik Közép-Európában, az együttműködéshez Budapest nagy reményeket fűz – közölte Orbán Viktor hétfőn Pekingben, Li Csiang kínai kormányfővel folytatott találkozóján.

Emlékeztetett: most lesz a 75. évfordulója a két ország közti kapcsolatok felvételének.

Azt hangoztatta, hogy a korábbi miniszterelnökökkel is „eredményes együttműködést” alakítottak ki és – mondta – személyes barátságot is.

Úgy vélte: a politikai barátságnak van egy mélyebb, kulturális alapja is.

„Nem véletlen, hogy a szovjet blokkban Magyarország ismerte el elsőként Kínát, és az egyetlen olyan közép-európai állam, amely

a kezdetektől fogva következetesen kitartott az »egy Kína«-elv mellett”

– magyarázta a miniszterelnök.

Kitért rá: Hszi Csin-ping kínai elnök még 2009-ben fogadta őt először, amikor Hszi még alelnök volt, Orbán pedig az ellenzéket vezette.

Orbán ismertette: most kedden ismét tárgyalnak, és ez már a hetedik találkozójuk lesz, ami szavai szerint

„szintén jól mutatja a két nép közti barátságot”.

„Mindent meg fogok tenni azért, hogy az elődeink példájához méltó külpolitikát folytassunk Kína irányába”

– vetítette előre Orbán.

Li Csiang kijelentette: a két országot „szoros barátság köti össze”, ez is elősegítette a „kétoldalú viszony fejlődését a legmagasabb szinten”.

Azt mondta: a magyar-kínai kapcsolatok az eddigi legjobb időszakukat érték el, úgy fogalmazott, „újfajta nemzetközi kapcsolat jött létre”.

A megbeszélés után a miniszterelnökök jelenlétében több kormányközi megállapodást írtak alá, köztük a kínai kezdeményezésű Egy övezet, egy út kezdeményezés kiemelt kétoldalú projektjeit, az oktatási, valamint az ipari és befektetési együttműködési programot, továbbá megállapodást a gazdaság- és a technológiafejlesztésről, a digitális gazdaságról és a klímavédelem területén.

A magyar kormányfő kedden és szerdán részt vesz majd az Egy övezet, egy út fórum harmadik csúcstalálkozóján. Orbán egyébként felszólalt az előző két csúcstalálkozón is, 2017-ben, valamint 2019-ben.

Közölték azt is: Kína Magyarország kilencedik legjelentősebb kereskedelmi partnere, idén ismét

hazánk legnagyobb külföldi közvetlen befektetője.

„Kína a világ második legnagyobb gazdasága és idén Magyarország legnagyobb külföldi befektetője. Blokkosodás és elzárkózás helyett Magyarország célja a gazdasági együttműködésünk fejlesztése. Ezen dolgoztunk ma Kína miniszterelnökével. 🇭🇺🇨🇳”

– írta Facebook-oldalán Orbán.

Fotók:

Peking, 2023. október 16.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a népi hõsök emlékmûvéhez Pekingben, ahol koszorút helyezett el 2023. október 16-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Peking, 2023. október 16.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök koszorúz a népi hõsök emlékmûvénél Pekingben 2023. október 16-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Peking, 2023. október 16.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Tian Guoli, a China Construction Bank elnökének (j) találkozója Pekingben 2023. október 16-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Peking, 2023. október 16.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Tian Guoli, a China Construction Bank elnöke (j) megbeszélést folytat Pekingben 2023. október 16-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Peking, 2023. október 16.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) és Tian Guoli, a China Construction Bank elnöke (j2) megbeszélést folytat Pekingben 2023. október 16-án. Orbán Viktor mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b).
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

(Orbán Viktor/Facebook / MTI)

Valódi Hírek