Ebből mi lesz? Kegyetlenül kiosztotta Orbánt a szlovák választás nagy esélyese

Rendkívül kínos számukra a magyar kormány.

A Napunknak adott interjút Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke, aki részletesen beszélt a magyar–szlovák kapcsolatokról is. Šimečka a jövő heti szlovák választásokon Robert Fico korábbi miniszterelnök fő kihívója, pártja a felmérésekben szorosan Fico pártja, a Smer mögött áll.

„Orbán Viktor önként vonult izolációba, ez nem az EU döntése volt.

Magyarországot senki nem űzi ki az EU-ból, senki nem akarja eltávolítani. (…) Sajnálatos, ha egy állam lassítja és blokkolja a többit a döntéshozatalban, és kis túlzással

Oroszország trójai falova az EU-ban, de ez az ő döntésük, nem a miénk”

– fogalmazott Šimečka az interjúban.

„Szlovákiának minden alkalommal el kell határolódnia, amikor Orbán Viktor elszakított területekről beszél és Nagy-Magyarország-sálat visel. A helyzet elbagatellizálása, ha ezt politikai folklórnak nevezzük. Egy önálló, magabiztos állam nem legyinthet erre. Másrészt drámát sem kell ebből csinálni, ha nem eszkalálódik.

Ez provokáció.

Máskor talán szemet lehet felette hunyni, de nem olyan korban, amikor Oroszország a háború utáni Európa minden szabályát és a nemzetközi jogot megsértve területszerző háborút indított egy másik állam ellen. Olyankor érzékenyebben kell reagálni az ilyesmire”

– tette hozzá.

Az interjúban elmondta azt is, hogy a szlovák–magyar kapcsolatok Szlovákiában most sokkal nyugodtabbak, mint 20 éve voltak. Ehhez pedig hozzájárultak az eddigi magyar pártok is – jegyezte meg. Hozzátette, a miniszterelnökük is magyar származású, ez pedig nem okoz problémát senkinek, kivéve néhány szélsőségest.

„És itt érdemes nyíltan kimondani azt is, hogy a 90-es évek szlovák nacionalizmusáért bocsánatot kellene kérnünk”

– mondta.

Mint rámutatott a „sorosozás” a Fidesz stratégiájának a szerves része, és ezt átvette már ellenfele, Robert Fico is.

„Ez most már a jelen politikai kommunikációjához tartozik, mi pedig mindig igyekszünk majd megmagyarázni az embereknek, miért probléma ez, és beszélni fogunk mindannyiunk jövőjéről”

– hívta fel a figyelmet.

Valódi Hírek