Döntött a bíróság: Ítéletet hoztak Orbán Viktor repülőgépes kiruccanása után

„Meglepődtünk”.

A Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírója szerint nem történt bűncselekmény, amikor Orbán Viktor miniszterelnök honvédségi repülőgéppel utazott Pisába, ezért elutasította Hadházy Ákos ismételt felülbírálati indítványát – közölte az ügyészség.

Orbán útjával kapcsolatban a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség bűncselekmény hiányára hivatkozva korábban már megszüntette az eljárást, az ellenzéki politikus ekkor fordult felülvizsgálati indítvánnyal a bírósághoz.

Hadházy Ákos hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt tett feljelentését az ügyben. Mint ismert, a miniszterelnök gépe március elsején Kairóból hazafelé tartva nem Budapesten szállt le, hanem az onnan ezer kilométerre lévő Pisában landolt, ahol feleségével Firenzében és Velencében töltötték el az időt – minderről fotó is készült. Hadházy akkor felhívta rá a figyelmet, hogy Orbán kis „kitérője” alsó hangon is 3-4 millió forintba került az adófizetőknek.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint az utazás „egyértelműen magánút volt”, mert a hivatalos kairói látogatás véget ért március elsején. A nyomozás egyébként már megindult korábban az ügyben, ám a Budai Központi Kerületi Bíróság azt közölte, hivatali visszaélést sem a miniszterelnök, sem mások nem követettek el.

Így a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a nyomozás lefolytatását követően hozott határozatával az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntette. Hadházy a megszüntető határozattal szemben újból felülbírálati indítványt terjesztett elő, viszont ezt a Budai Központi Kerületi Bíróság is

elutasította.

A nyomozási bíró végzése megállapította:

  • az ügyészség a nyomozati cselekményeket elvégezte.
  • A bíróság szerint a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a miniszterelnök pisai utazásával összefüggésben a rendes gazdálkodás követelményét sértő vagyonkezelői kötelezettségszegésre utaló adat nem merült fel.
  • Erre figyelemmel a hűtlen kezelés bűntettének az egyszerű gyanúja sem állapítható meg.

Az rtl.hu beszámolójában megjegyezte, a kormányfő tavaly január óta legalább 18 alkalommal repült külföldre állami különgéppel. A kormányzat már titkolja a hasonló jellegű kiruccanásokat, és nem árulják el, hogy az utakon milyen költségek mellett szállt meg Orbán és delegációja. Inkább összesített adatokat közölnek az ilyen eseményekről, ám az összeg így is impozáns:

2022 eleje óta több mint 500 millió forint ment el a kormányfő utazásaira.

(ügyészség.hu nyomán)

Valódi Hírek