Óriási siker: Tarolt a velencei filmfesztiválon Reisz Gábor kormánykritikus filmje

Gratulálunk!

Reisz Gábor filmrendező, forgatókönyvíró harmadik egész estés filmje, a Magyarázat mindenre nemcsak az első magyar film volt, ami az Orrizonti elnevezésű hivatalos versenyszekcióban tarthatta a világpremierjét, hanem rögtön el is nyerte a legjobb filmnek járó elismerést. Mint a Népszava beszámolójában írta, a rendező remegő kézzel, a meghatódottságával küzdve köszönte meg a díjat a művet finanszírozó AVF – Szlovák Audiovizuális Alapnak, a szlovákiai Prikler Mátyás producernek, valamint a magyar Proton Cinemának és Berkes Juli producernek.

„A nemzetközi közösség elismerése a világot jelenti nekünk.

Most még jobban, mint valaha. Amint talán tudják, a független filmesek és projektek valódi nehézségekbe ütköznek Magyarországon. Ezért ha megengedik, arra kérem önöket, kövessék a magyar tehetségeket, segítsenek nekik figyelmükkel”

– mondta Reisz Gábor, amelyet a gála vastapssal jutalmazott.

A rendező beszéde végén egy mondatban magyarul köszönte meg stábjának a munkát, hozzátéve: a magyar közönség október 5-től láthatja majd a filmet a mozikban, és szeretné, ha „elkezdenénk beszélgetni, amíg van kivel”.

„Totális döbbenet volt, a zsűri különdíjára, esetleg a legjobb rendező elismerésre számítottunk, amikor visszahívtak Velencébe. Ahogy haladt a gála és kiosztották másoknak ezeket a díjakat, két perccel előtte

nyilvánvalóvá vált, hogy a legjobb filmet fogjuk kapni.

Normális esetben sírnom kellett volna, de hát én erre nem vagyok képes színpadon”

– mondta a lapnak a rendező.

„Nem igazán tudtam még feldolgozni az eseményeket, ehhez több időre lesz szükségem”

– tette hozzá Reisz Gábor, aki arról is beszélt, hogy a gála után a díjazottaknak fotózásra és sajtótájékoztatóra kellett menni, mielőtt eljutottak a közönségnek tartott fogadásra. A rendező arról beszámolt, hogy vastapssal fogadták, amikor belépett.

„Nem számítottunk még egy ünneplésre”

– mondta, majd hozzátette: rengetegen gratuláltak neki, valamint jelezték számára, hogy megindítónak tartották a beszédét. Agnieszka Irena Holland lengyel rendező, forgatókönyvíró például „testvérének” nevezte Reisz Gábort.

„Nagy öröm, hogy a velencei filmfesztivál két legfontosabb díját olyan filmek nyerték el, amelyeket magyar filmesek készítettek”

– közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) a velencei díjakkal kapcsolatban, azonban az NFI még csak nem is nyújtott támogatást Reisz filmjének megvalósításához.

Reisz Gábor korábban arról beszélt, hogy a Magyarázat mindenre című NER-kritikus film tervével már

nem is pályázott az NFI-hez, mert három másik filmtervét is elutasították.

Videó:

(Cirko Film/Youtube)

Valódi Hírek