Megszólalt a riasztó: A neves kockázatelemző szerint így érhet véget Orbán hatalma

A miniszterelnök a saját hibáiba bukhat bele.

Éles kritikát fogalmazott meg Orbán Viktorról Charles Dunst, aki az Ázsia Csoport nevű washingtoni kockázatelemző cég helyettes kutatási igazgatója. Dunst azt állítja, hogy

Magyarországon megszűnt a demokrácia, helyette tekintélyuralmi rendszer van.

Úgy véli, minél tovább van hatalmon egy illiberális vezető, annál jobban visszaszorul országában a demokrácia, és válik önkényuralmivá, azaz autokráciává a politikai rendszer.

„A 2010 óta hatalmon lévő Orbán Viktor illiberális rendszerével is ez történt. Bár Orbán 13 éve még törvényes úton került kormányra, azóta lebontotta a magyar politikai rendszer demokratikus működését biztosító fékeket és ellensúlyokat.

Politikai szövetségesei eközben megszállták a sajtót és a civil társadalmat. Magyarország ezzel átlépett a tekintélyuralmi rendszerek táborába, úgy, mint vezető pártjának legközelebbi szövetségese, Törökország”

– fogalmazott az elemző.

Dunst szerint az autokrata rendszerek jellemzője a korrupció, az ország vezetőjéhez lojális klienshálózat, az innovációk elfojtása, a felülről irányított, megszűrt, egyirányú, visszajelzés nélküli információáramlás.

Kiemelte, hogy ez sokáig nem fenntartható, mert a legtöbb autokrata rezsimben a hatalom effajta működtetése nem fenntartható,

a legtöbb autokrácia saját tervezési hibáiba bukik bele.

(propeller.hu nyomán)

Valódi Hírek