Megjelent Magyarországon az emberre is veszélyes invazív faj

Kínából érkezett.

Már Magyarországon is megjelent az ázsiai lódarázs – közölte az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME).

A szervezet tájékoztatása szerint Kínából hurcolták be Európába az ázsiai lódarazsat. Jelenlétét először Délnyugat-Franciaországban ismerték fel, azóta Franciaországban elterjedt, majd Németországon és Olaszországon keresztül érkezhetett hazánkba, de több európai országban is megjelent.

Mint írták, megjelenésére lehetett számítani, azonban ausztriai jelenlétéről nem volt hivatalos információ, így a méhészek és a szakértők csak később számítottak a megjelenésére.

Először augusztus 22-én észlelték Győr-Moson-Sopron megyében. Az egyesület azonnal kapcsolatba is lépett az érintett méhésszel, valamint egy rovartani szakértővel, aki a fotók alapján megerősítette a gyanút.

A hivatalos azonosítás ugyan még némi időbe telik, de a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa azonosította és elismerte:

ázsiai lódarázsról (vespa velutina) van szó.

A hivatalos azonosítást követően Magyarország illetékes szervei jelentést tesznek az EU felé az említett invazív faj hazai megjelenéséről.

A Telegraph korábban azt írta: az ázsiai lódarázs, a feltételezések szerint a Távol-Keletről érkezett Franciaországba kínai kerámiaszállítmányban, 2004 végén. A délnyugat-franciaországi Lot-et-Garonne megyében több száz rovar támadt meg egy sétáló anyát öt hónapos kisbabájával, majd rátámadt egy szomszédra, aki odarohant segíteni. Ezután két járókelőt és két kerékpáros turistát kezdtek üldözni a darazsak. Az áldozatokat a fájdalmas csípések miatt kórházban kezelték – írták.

(omme.hu / Magyar Természettudományi Múzeum/Facebook nyomán)

Valódi Hírek