Betelt a pohár: Véget vet az életveszélyes gyorsulási versenyeknek a III. kerület

Óbuda–Békásmegyer DK-s polgármestere osztotta meg a részleteket.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az életveszélyes gyorsulási versenyek egyik fő helyszíne a III. kerületi 11-es számú főút. Pár éve egy világbajnok kajakozó is vétlen áldozatává vált egy részeg száguldozónak.

Nyár közepén pedig az Árpád hídon gázolt halálra egy vétlen biciklist egy 130-150-nel száguldó sofőr.

Szerdán ezért Óbuda-Békásmegyer önkormányzata arról döntött, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal közösen

nyolc VÉDA-rendszerhez tartozó, változtatható helyű közlekedési ellenőrzési pontot fognak felállítani.

Kiss László polgármester a Facebook-oldalán fel is sorolja a tervezett helyszíneket:

  • Szentendrei út – Madzsar József utcai csomópont
  • Szentendrei út – Pünkösdfürdő utcai csomópont
  • Szentendrei út – Mátyás király úti csomópont
  • Szentendrei út – Aquincum
  • Vitorla utca – Nánási út
  • Vörösvári út – Váradi utca (2 db)
  • Bécsi út – Vörösvári úti csomópont
  • Bécsi út – Váradi utcai csomópont

Az ellenzéki városvezető jelezte: nem állnak meg ennyinél. Felterjesztési jogukkal élve a Büntető törvénykönyv módosítását is javasolják az Országgyűlésnek.

„Ezek elfogadásával fokozott büntetőjogi felelősség terhelné a közúti közlekedést kirívó módon, öncélúan veszélyeztetőket”

– tette hozzá Kiss.

Kiss László posztját változtatás nélkül idézzük alább:

„Hadat üzenünk az illegális gyorsulási versenyeknek!

Ezek voltak a legfontosabb döntéseink az augusztus 30-i rendkívüli testületi ülésen.

Nem várunk senkire, minden lehetséges eszközzel harcolunk az illegális gyorsulási versenyek ellen a kerületünkben. Kilenc helyre telepítünk összesen tíz úgynevezett sebességmérő boxot, melyek a Budapesti Rendőr-főkapitányság VÉDA rendszerhez tartozó, változtatható helyű közlekedési ellenőrzési pontokként fognak működni.

Habár ez nem önkormányzati feladat, a lakosok biztonságának érdekében a traffiboxok kihelyezését és a szükséges kamerák, műszaki eszközök beszerzését, a rendszer üzemeltetését önkormányzatunk finanszírozza.

A BRFK-val együttműködési megállapodást kötünk, a rendszer üzemeltetése, a műszaki tartalom meghatározása a szakmailag hozzáértők, azaz a rendőrség feladata. A mostani döntés nyomán indulhat az engedélyezés és a szükséges eszközök beszerzése.

A BRFK és Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet ezeket a helyeket jelölte ki a traffiboxok telepítésére:

  • Szentendrei út – Madzsar József utcai csomópont
  • Szentendrei út – Pünkösdfürdő utcai csomópont
  • Szentendrei út – Mátyás király úti csomópont
  • Szentendrei út – Aquincum
  • Vitorla utca – Nánási út
  • Vörösvári út – Váradi utca (2 db)
  • Bécsi út – Vörösvári úti csomópont
  • Bécsi út – Váradi utcai csomópont

De nem álluntunk meg ennyinél: a traffiboxok mellé a szigorúbb büntetés visszatartó ereje is kell ahhoz, hogy véget vessünk az illegális versenyzésnek, gyorsulásoknak. Ezért felterjesztési jogunkkal élve a Büntető Törvénykönyv módosítását javasoljuk az Országgyűlésnek.

A törvénymódosítási javaslatunk konkrét és szövegszerű, több megoldási módot is a törvényhozók figyelmébe ajánlunk: ezek elfogadásával fokozott büntetőjogi felelősség terhelné a közúti közlekedést kirívó módon, öncélúan veszélyeztetőket.

Egy tavaly év végi törvénymódosítással kötelezték az önkormányzatokat arra, hogy azokat az ingatlanjaikat, amelyekben egyház folytat köznevelési vagy szakképzési tevékenységet, igénylés esetén adják térítésmentesen az adott egyház tulajdonába.

Mi az önkormányzat érdekeivel ellentétesnek és alaptörvény-ellenesnek tartjuk azt, hogy ingyen adjunk át önkormányzati ingatlantulajdont. Három egyházi jogi személy nyújtotta be igényét az általa használt ingatlan tulajdonjogára, mindhárommal tárgyaltunk és használati megállapodás megkötését javasoltuk.

Kezdeményezésünk a Baptista Szeretetszolgálat Egyházi Jogi Személlyel sikeres volt, ennek nyomán Andor Ilona Ének-Zenei Általános és Alapfokú Művészeti Baptista Iskola épületét és a Kőrösi Csoma Sándor Baptista Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium épületét vagyonkezelésükbe adtuk.

Kezdeményezésünkre érdemben sem a Don Bosco Szalézi Társasága, sem pedig az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye nem reagált érdemben.

A képviselőtestület többsége nem támogatta, hogy ingyen ingatlantulajdont adjunk át számukra, csak a Fidesz-frakció szavazott igennel.

Itt is szeretném újra és nyilvánosan megköszönni a Baptista Szeretetszolgálatnak, hogy belátással és mértékletességgel döntöttek, és nem éltek egy olyan lehetőséggel, ami a kerületiek közösségének hátrányos lett volna.

Új szociális támogatási forma bevezetéséről döntöttünk, hogy a rekordmagas infláció és az elszabadult élelmiszerárak mellett az egyszülős háztartásoknak tudjunk segítséget nyújtani: vásárlási utalvánnyal támogatjuk a gyermeket egyedül nevelőket.

A vásárlási utalvány értéke egy gyermek esetén 10 ezer, két gyermek esetén 15 ezer, három vagy több gyermek esetén 20 ezer Ft lesz, melyet a Békásmegyeri Piacon és szerződés alapján más, III. kerületi piaci elfogadóhelyen lehet majd felhasználni.

A mai döntésünket követően indul az utalványok kiosztásának előkészítése. A jogosultak körének meghatározásához a Magyar Államkicstár adatait fogjuk kikérni, a jó ügy érdekében számítunk a segítő együttműködésükre.

A 2023-24-es tanévben is folytatjuk a rászoruló gyermekek reggeliztetését, több mint 17 millió forintot fordítunk erre a célra.

Folytatjuk a sikeres ECDL-programunkat is, ennek során az óbudai diákok részére megtérítjük az ECDL-vizsgához szükséges 9000 Ft-os regisztrációs díjat.”

Az eredeti bejegyzést itt lehet elolvasni:

(Kiss László/Facebook)

(Képünk illusztráció)

Valódi Hírek