Tragédia: Négy hét után meghalt egy édesanya, miután megműtötték a dunaújvárosi kórházban

A kórház igazgatója úgy véli, a „természetes kockázat kategóriája” az eset.

Korábban az rtl.hu számolt be arról, hogy egy hónapja mélyaltatásban feküdt az a 36 éves anyuka, aki egy rutinbeavatkozás után életveszélyes állapotba került. Annánál epekövet kellett eltávolítani, azonban a dunaújvárosi kórházban csak napokkal később észlelték, hogy a járat kiszakadt.

A Blikk arról írt, hogy

az édesanya négy héttel a műtét után meghalt.

Anna párja szerint hibázhattak az orvosok, ezért jogi lépéséket tervez az ügyben, viszont a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház főigazgatója, dr. Jobbágy Lajos úgy látja, a belső vizsgálatuk alapján a betegellátás során szakmai mulasztás nem történt.

„Ez a természetes kockázat kategóriája”

– fogalmazott.

Csehák Károly, az elhunyt párja elmondta: már hétvégén jelezték neki, hogy Annának 1-2 napja lehet hátra, miután hetven százalékban elhalt a mája.

„Ugyan felajánlottam volna a saját szervemet, de ebben a helyzetben nem lehetett volna transzplantálni. Csak a szíve dobogott, már csupán gépek tartották életben, a szervezete nem tudta volna elindítani az új szerv működését”

– mondta a lapnak a férfi.

A nőt átszállították a dunaújvárosi kórházból, ahol előtte két nappal hajtották végre rajta a műtétet.

Anna négy hét múlva meghalt.

„Nagy mennyiségű fájdalomcsillapítót kapott, hogy az egészből ne vegyen észre semmit. Azt mondták, lelassult a pulzusszáma, sóhajtott egyet és örökre elment. Semmit nem vett észre az egészből. Utána mentem be hozzá a kórterembe”

– mondta a férfi, aki arról is beszélt, hogy a párja halála előtti estén a kisfiuk odavitt hozzá egy képet Annáról, és arra kérte apját, hogy puszilja meg.

A férfi elmondta, mindent meg fog tenni, de nem fogja tudni pótolni azt a szeretetet, amit gyermekük édesanyjától kapott.

„Teljesen más kapcsolat volt közöttük, neki még az anyukájára van a legnagyobb szüksége. A legszomorúbb, hogy később nem is marad majd emléke Annáról”

– mondta megrendülten a férfi.

Dr. Ábrahám László műhibaperekkel foglalkozó ügyvéd közölte: szerinte foglalkozás körében elkövetett,

halált okozó gondatlan veszélyeztetésnek is minősülhet a cselekmény.

Az ügyvéd szerinte napokig észre sem vehették a szakadást, amelynek ok-okozati következménye volt a gyulladás és végül a tragédia is.

„Szakmai álláspontom szerint a kórháznak az elvárható gondossággal köteles ellátnia minden beteget. A megismert adatok alapján viszont ebben az ügyben halmozhatták ennek a megsértését azzal, hogy az epevezeték kiszakadt, amit napokig észre sem vettek. Ennek ok-okozati következménye volt a gyulladás és végül a sajnálatos halál”

– mutatott rá a szakember.

„Az egészséges családban élés alkotmányos jogát elveszítette a gyermek és az élettárs is, ezért őket kártérítés, kompenzáló jellegű sérelemdíj illeti meg”

– mondta az ügyvéd.

Az intézmény igazgatója szerint, „nem lehet megállapítani egyértelműen”, hogy orvosi hiba miatt szakadt ki az epevezeték. Hozzátette: „a biológia, maga a kő is képes ilyen problémát okozni”.

Valódi Hírek