Betört a hidegfront Ausztriába vasárnap: Miközben itthon megfőttünk, a sógoréknál az ország egy pontján 8 (!) Celsius-fokot mértek

Nagyot fut a nyár az utolsó napokban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint vasárnap megdőlt a szezonrekord, amely azt jelenti, hogy az év legmelegebb napján vagyunk túl. Az OMSZ közölte: a rekkenő hőségben az új napi melegrekord is felállt, egyes településeken közel 40 Celsius-fokot mértek.

A legmelegebb a Békés vármegyei Dévaványán volt, ahol a 39,5 Celsius-fokot mértek – ez a hőmérséklet 0,2 fokkal magasabb annál, amit a legutóbbi augusztus 27-ei csúcs során mértek 1950-ben. Idén egyébként az 5 legmelegebb településen rendre elérte a hőmérő higanyszála a 39 fokot.

Érdekesség, hogy mindeközben nyugati szomszédunkhoz megérkezett a nyári hőhullámnak véget vető hidegfront. Ausztria leghidegebb részein, az ország nyugati csücskében, Vorarlberg tartományban 8 (nem elírás, valóban nyolc!) Celsius-fokot mértek, de a középső országrészben sem haladta meg a 20 fokot a hőmérő higanyszála. A Magyarországgal határos Burgenland tartományban még meleg van, de már a legmelegebb pontokon sem éri el a 30 fokot a hőmérséklet.

Fontos tudnivaló, hogy Müller Cecília szerdán jövő hétfő éjfélig harmadfokú hőségriadót hirdetett. Ebben az időszakban fokozottan figyelni kell a folyadékpótlásra, a veszélyben lévőkre, illetve arra, hogy ne a lehető legkevesebbet tartózkodjunk a tűző napon, és akkor is megfelelő napvédelemmel. Ezzel egy időben a vörös kód is életbe lépett, amelynek idején a szociális ellátórendszernek minden hajléktalan embert kötelező befogadnia.

Valódi Hírek