Rendkívüli bejelentést tett a honvédelmi miniszter: Felkészül a magyar hadsereg

Elérkeztek ezek az idők – mondta.

A huszár több, mint egy lovas katona, „a huszár mi vagyunk”, a nemzeti karakterünk egyenruhába öltött lényege – hangoztatta a honvédelmi miniszter szombaton Nyíregyházán.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a 18. Nyíregyházi Huszártalálkozó megnyitóján emlékeztetett: a magyar nemzet egy egész csapatnemet adott a világnak, hagyományait pedig szinte az egész világon ápolják, a szocializmus és a kommunizmus pusztítása miatt viszont éppen a magyarok számoltak le azzal és felejtették el a huszárság intézményét.

„A magyar huszár kreatív, eszes, gyors, öntevékeny, bátor, büszke és magabiztos, ezek pedig mind olyan tulajdonságok, amelyek nemcsak katonai erények, hanem ma

a nemzetek közötti versenyképesség alapját jelentik”

– fogalmazott a tárcavezető.

Az Országzászló téri lovas szobornál tartott ünnepségen a miniszter kifejtette: a magyar huszár honfoglaló lovas ősök modernkori utóda és emlékük őre, aki mindennél előbbre tartotta bajtársát és barátját, a lovat. A legutóbbi huszárgeneráció tagjai egy diktatórikus rendszer elnyomottjai voltak, akiktől hálátlanul elfordították az egész nemzetet, megtagadták tőlük „a vérrel szerzett becsületüket”, elesett bajtársaik emlékének tiszteletét és ápolását, majd lefokozták és üldözték őket – fűzte hozzá Szalay.

Elmondta: ezekben az években úgy tűnt, a magyar huszár végleg feledésére van ítélve, a rendszer enyhülésével azonban néhány idős tiszt hazahozta a külföldön bújtatott „ezredvagyont”, nagy múltú huszárezredek zászlóit, ereklyéit, elesettjeinek portréit, és ezeket múzeumokban helyezték el, alapítványok gondozására bízva.

„Elérkeztek azok az idők,

amikor a Magyar Honvédség újra befogadta ezt a szellemi örökséget, újra gondoskodik a hagyományok ápolásáról, így a magyar huszár végre ismét hazatalálhat oda, ahol tisztelettel és megbecsüléssel adóznak a hősök emlékének”

– magyarázta Szalay.

A miniszter beszédében egyben köszönetet mondott azoknak a „lelkes hagyományőrzőknek”, akik időt, pénzt és energiát nem kímélve nem hagyták elfeledni a magyar huszárt, hangsúlyozva, továbbra is támogatni fogják őket ebben a fontos munkában.

Kitért rá: néhány éve alakult meg, idén pedig huszárosztállyá szerveződött az első modernkori, gróf Nádasdy Ferencről elnevezett lovasított alegység, amely a legrégebbi, 1688-ban alapított reguláris magyar ezred örökségét viszi tovább. Szavai szerint lesznek a most felállított és továbbfejlesztett területvédelemnek is lovasított alakulatai, de a hivatásos, profi haderő sem engedheti már meg magának, hogy az erőszakos felderítést és nagy mobilitást igénylő, „különleges műveleteket végrehajtó alakulat” ne jelenjen meg a soraiban.

„Az lehetetlen, hogy a huszárhagyományt csak az angol páncélosok vagy a francia ejtőernyősök őrizzék, jól teszik és köszönjük nekik, de nekünk is kell;

hamarosan ismét lesz modern, nem lovasított, fontos harcfeladatot ellátó huszáregység a Magyar Honvédségben”

– jelentette ki a honvédelmi miniszter.

Jelezte: már évekkel ezelőtt elindult a magyar hadsereg teljes átfegyverzése és ellátása NATO-kompatibilis eszközökkel, ezt az orosz-ukrán háború csak felgyorsította, tanulságai pedig új eszközök beszerzését tették szükségessé.

„Épül a nagy múltú magyar védelemipar, átalakul a honvédség szervezete,

fókuszban van a katonai nevelés,

valamint nagy figyelmet fordít a kabinet és a tárca a területvédelem építésére”

– összegzett Szalay.

(MTI / Szalay-Bobrovniczky Kristóf/Facebook)

Valódi Hírek