Itt vannak a miniszterelnök rendkívüli bejelentései: Orbán Viktor elárulta, miben reménykedik (+videó)

Ezek a céljai.

„Azért dolgozunk, kíméletlenül, lefele rángatva az inflációt és felelé tolva a béreket, hogy augusztus után a bérek érjék utol az áremelkedés ütemét „

– fogalmazott Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban.

A miniszterelnök úgy látja, a gyors áremelkedések „megrángatták” a magyar családok költségvetését. A bérekről úgy nyilatkozott, hogy a B-Közép rigmusa az érvényes. Kifejtette:

„még, még, még, ennyi nem elég”.

Orbán szerint Magyarországnak történelmi hátrányai vannak. Helyes dolognak véli, hogy segítik a munkaadók és az alkalmazottak közötti tárgyalást, de nem avatkoznak közbe.

A miniszterelnök közölte:

magas volt a pénzromlás üteme, nem vagyunk kint a vízből,

de augusztusban nagy változásokat remélnek. Mint mondta, a hónapban 16-16,1 százalékos inflációval számolnak.

Orbán úgy látja, reálbércsökkenés Magyarországon körülbelül 11 éve nem volt. Ugyanakkor a miniszterelnök megjegyezte, úgy látja, „az emberek gyakran érzékelik ennek az ellenkezőjét”.

Az árspekuláns multikkal kapcsolatban úgy fogalmazott: az áremelkedések egy része nem volt indokolt. Természetes elvárás a kereskedőktől, hogy legyen profitjuk, ám az elmúlt hónapokban a multik magasabban tartották az árszintet, mint amit a tisztességes profit szempontja elfogadhatóvá tett volna – közölte Orbán.

Mint mondta, „fogakat és karmokat” kellett mutatnia a kormánynak, hogy fellépjenek az árspekulánsok ellen.

2023 az infláció letörésének éve volt, a 2024 a gazdasági újraindítás éve lesz

– fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: alacsonyabb, értelmezhető kamatozású hitelek kellenek, hogy beinduljon a gazdaság motorja.

A pénzügyminiszter vért izzad Orbán szerint: Varga Mihály ugyanis nem mindig lelkes, amikor meglátja azt az összeget, amelyet rezsicsökkentés címszó alatt fizetnek ki. Megjegyezte, mi úgy fizetünk a legkevesebbet (?), hogy más országoknak saját energiaforrásuk van.

Az ellátásbiztonságról úgy nyilatkozott: Szijjártó Péter dolga a tárgyalás és beszerzés. Megjegyezte: Törökország kezében van a csap, így „velük jóban kell lenni”, „meg kell adni a tiszteletet” – fogalmazott Orbán. A kormányfő megemlített egy fontos programot: Azerbajdzsánban termelnének áramot, azt vezetéken hoznák Európába. Mint mondta, a régi diplomáciai kapcsolataik most kamatoznak.

Az atlétikai világbajnoksággal kapcsolatban megjegyezte: a létesítmény fantasztikus, barátságos, szerinte a rendezvény bizonyítja, hogy a sportnak közösségépítő hatása is van. A miniszterelnök szerint a sportolók viszik Magyarország hírnevét, pedig – jegyezte meg –

„mi inkább a fogyatékosságainkat, és a hiányosságainkat szoktuk szem előtt tartani”.

Egész szép arcunk is van, jól is tudunk viselkedni, jó házigazdák vagyunk – összegezte.

Hozzátette: országunkban szerinte a szeretet keresztény gyökerei még léteznek, így idegen felebarátok is részesei lehetnek a magyar közösség életének.

Azt is elmondta: a „károgás”, miszerint ez kidobott pénz, és ez csak hobbija a miniszterelnöknek és pár embernek, szerinte nem igaz.

(Orbán Viktor/YouTube)

Valódi Hírek