Meglepő csörte: Hirtelen nekiment Pintéréknek a Fidesz-kormány által létrehozott szervezet elnöke

Cáfolták a belügyminisztert.

Bár a Belügyminisztérium továbbra is cáfolja, hogy országos méretű tanárhiány lenne, addig a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy ezres nagyságrendben hagyják el a pályát a pedagógusok az Orbán-kormány státusztörvénye miatt.

„A tanév rendjének már május végén meg kellett volna jelennie, ezres nagyságrendben hagyják majd el a pályát a pedagógusok státusztörvény miatt”

mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke a Népszavának.

A kormány által létrehozott intézmény elnöke a lapnak arról is beszélt, hogy szerinte szerencsésebb lett volna, ha a tárca korábban, például május végén megjelentetni a tanév rendjét, hogy arra fel tudjanak készülni a tantestületek. Ám szűk két hét múlva már elkezdődik a tanítás, viszont

a Belügyminisztérium még mindig nem tette közzé a tanév rendjének végleges változatát.

Ami eddig kiderült az az, hogy a következő tanév egy héttel hosszabb lesz majd – ugyanis meghosszabbították a téli és a tavaszi szünet is –, a középiskolai beiratkozást három nappal kitolják, valamint a szóbeli érettségik lebonyolításához is biztosítanak további plusz három napot. A lap érdeklődött a minisztériumnál, hogy mégis mikorra lehet számítani a rendelet megjelenésére. Válaszukban azt írták:

„a tanév rendjének kihirdetése augusztus 31-éig megtörténik”.

Horváth Péter elmondta, reméli, hogy a végleges rendeleten már nem módosít a kormány. Jelezte, jobb lett volna az is, ha a státusztörvény rendeletét is korábban kihirdetik, hogy például az intézményvezetők tudják, hány pedagógussal kalkulálhatnak. Miközben a kormányzat tagadja, hogy tanárhiány lenne Magyarországon, addig a kormányhoz közelebb álló NPK elnöke is úgy látja:

nincs elegendő pedagógus az országban.

Horváth Péter arról is beszélt, hogy több olyan iskoláról tud, ahol a megüresedett álláshelyeket nem sikerült betölteni. Megerősítette: ezres nagyságrendben lesznek pedagógusok, akik otthagyják a pályát a státusztörvény miatt.

Valódi Hírek