Mi a fene ez? Hirtelen megtiltották a börtönben félbeszakított, ismert gyilkossal készült interjú közlését

Szólásszabadság. Ja, nem.

Július 31-én interjút készített a börtönben ülő Portik Tamással az Átlátszó Skype-on. A videóhívást azonban technikai okokra hivatkozva 20 perc után váratlanul leállították. Az eredetileg egyórásra tervezett beszélgetéshez minden engedély megvolt.

Most kiderült, hogy a meglévő interjúrészletet sem közölhetik le a lapnál, mert azt a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) megtiltotta. Ugyanakkor azt is megtagadták, hogy egy másik időpontban fejezzék be az interjút. Portik egyébként hozzájárult annak nyilvánossá tételéhez.

Az indokról a BVOP csak nagyon szűkszavúan és ködösítve nyilatkozott. Szerintük ugyanis jogszerűen jártak el. Mondták mindezt egy ismeretlen jogszabályra hivatkozva.

A szólásszabadság ilyen mértékű korlátozására egyébként a rendszerváltás óta nem volt még példa.

Papp László Tamás, az Átlátszó újságírója úgy nyilatkozott korábban, hogy a demokráciákban például még a sorozatgyilkosokat és más, kiemelt bűncselekményeket elkövető személyeket is megilleti a jog, hogy nyilatkozhassanak a sajtónak.

Még 1999-ben fordult elő (Fidesz-kormány, belügyminiszter Pintér Sándor) olyasmi, hogy a BVOP egy börtöninterjú egyik részét nem engedte közölni: akkor a sajtóban bombagyárosként emlegetett Dietmar Clodo volt az interjúalany, és a TV2 készített vele beszélgetést, amelyből egy részt ki kellett hagyniuk a közzététel előtt. De akkor sem a teljes interjút tiltották be.

Portik a kilencvenes években számos gyilkosság miatt került börtönbe, jelenleg húsz év fegyházbüntetését tölti egy 1996-os merénylet és egy 1999-es gyilkosság miatt.

(Media1 nyomán)

Valódi Hírek