Valami történt: Szijjártó végre világgá kürtölte, mit engedett meg az Orbán-kormánynak Putyin

Nem kis összegekről van szó.

Halasztást kapott Magyarország Oroszországtól a törlesztésre – derült ki Szijjártó Péter friss közleményéből, amely a Magyar Közlönyben jelent meg.

A dokumentum mellesleg hivatalosan „a Magyarország Kormánya és az Oroszországi Föderáció Kormánya között a Magyarország Kormányának a magyarországi atomerőmű építésének finanszírozásához nyújtandó állami hitel folyósításáról szóló, 2014. március 28-án kelt megállapodás módosításáról szóló 2. számú jegyzőkönyv kihirdetéséről” szólt.

A hivatkozott kormányrendelet szerint Oroszország legfeljebb 10 milliárd eurós hitelt nyújt Magyarországnak a paksi atomerőmű 5. és 6. erőműblokkjának tervezéséhez, megépítéséhez, valamint üzembe helyezéséhez.

A Paks II projekthez kapcsolódó, adott időszakban felhasználható hitelkeretről ugyanis minden költségvetési időszak előtt minimum fél évvel meg kell állapodni. A hitelkeret összegét Magyarország csökkentheti, de erről tájékoztatnia kell az orosz illetékes minisztériumot. Azonban az adott költségvetési időszakban

a fel nem használt hitel 0,25 százalékát rendelkezésre tartási díjként meg kell fizetniük Orbán Viktoréknak.

Az adósságai rendezésére immár hivatalosan is haladékot kapott a magyar kormány.

(via 24.hu)

Valódi Hírek