Valami készül: Sürgősen értesítette az MNB a hazai bankokat – erre kiemelten kell figyelniük

Halaszthatatlan közleményt küldtek ki.

A Magyar Nemzeti Bank kéri a hazai pénzintézeteket, hogy kiemelten figyeljenek a likviditási kockázataikra a recessziós hatások, valamint a bankbetéteket érintő potenciális elszívó hatások miatt – derült ki a jegybank frissen kiadott vezetői körleveléből.

A közleményben kihangsúlyozták, hogy a hitelintézetek legkésőbb szeptember végéig kezdjék meg a körlevélben megfogalmazott előírások alkalmazását, és december 31-ig építsék be azokat belső szabályzataikba.

Megosztották: a jegybank elvárja, hogy amennyiben a likviditásfedezeti ráta (LCR) 140 százalék alatt van, akkor az adott bank rendelkezzen fejlett kockázatmérési rendszerrel és megfelelő forrásbevonási eszközökkel, hogy kezelni tudja az esetleges hirtelen fellépő likviditáscsökkenést.

A 140 százalékos szint alatt

az MNB külön adatbekérésekkel ellenőrzi majd a kockázatok nagyságát,

illetve azok kezelésének módját.

Az MNB kezdeményezte azt is, hogy a hitelintézetek vizsgálják felül a likviditási helyreállítási tervükben szereplő figyelmeztetési és beavatkozási szinteket. Az LCR-mutató esetenként még nyugodt időszakban is akár bő 10 százalékponttal elmozdulhat, márpedig jelentős időigénnyel járhat ennek azonosítása, és a megfelelő helyreállítási lépés megvalósítása – tették hozzá.

Stressztesztek elvégzése szükséges a bankokon belül annak igazolására, hogy likviditási kockázatokat valóban teljeskörűen kezelik-e – jegyezték meg. Mellesleg a stresszteszt során azt próbálják felmérni, hogy kedvezőtlen gazdasági körülmények között a bankrendszer többletével képes-e továbbra is stabilan működni – mindezt további külön intézkedések nélkül.

A jegybank szerint különösen indokolt a 60 vagy 90 napon belül felmerülő likviditási kockázatok – lejáratok, felmondási opciók – figyelembevétele.

Az MNB hamarosan új vezetői körlevelet tesz közzé a Felügyeleti Likviditási Stresszteszt módszertanának témájában – írták a közleményben.

(MTI)

Valódi Hírek