Ezerhétszáz tonna illegálisan tárolt akku-hulladékot találtak Abasáron – a fideszes politikus szerint veszélyben a lakosság

Elképesztő horror Magyarországon.

Korábban már szárnyra kelt a hír, hogy a Heves vármegyei Abasár község határában, a volt honvédlaktanya mögött lévő egyik csarnokban selejtes akkumulátor-hulladékot tárolnak. Ebben az épületben nemcsak akku-cellákkal teli hordókat, de jelentős mennyiségű, a gödi Samsung-gyárból származó fémhulladékot is felhalmoztak. A csarnokban plafonig értek az egymásra rakott hordók, az épületben pedig maró vegyszerszag terjengett – mindezt az Átlátszó által készített fotók is bizonyítják.

A lap most arról írt, hogy a történtekkel kapcsolatban a helyi polgármester, Kazsu Attila független és Horváth László fideszes országgyűlési képviselő egyaránt felháborodtak, és elismerték:

az illegális hulladék-tárolással a lakosság egészségét veszélyeztetik.

„Lelkes természetbarátként, környezetvédőként, jogkövető emberként, családapaként és polgármesterként elkeserít, hogy a vízkrízis után néhány évvel egyesek újra felelőtlen viselkedéssel veszélyeztették volna a településünk, a Mátra, a lakóhelyünk környezetét, mégpedig üzleti érdekből”

írta Facebook-bejegyzésében a polgármester, aki a vízkrízis kifejezés használatával egy korábbi súlyos környezetszennyezésre utalt, amikor 2013-ban Abasáron

a vezetékes ivóvízben mérgező oldószert találtak.

„Abasáron már megküzdöttünk egy szennyezéssel,

✋nem engedjük, hogy kockára tegyék az egészséget!”

írta közösségi oldalán a kormánypárti képviselő.

„☝️Ha a szabályokat áthágva ipari hulladékot ideszállító vállalkozó nem érzékeli a kockázatot tettében, ⛔️

akkor majd a példás büntetést kell éreznie!

▶️A hatósági eljárás már zajlik, az ipari hulladékot el kell innen szállítania, de ezzel nem lesz vége az ügynek:
☝️a szabályokat megszegőknek, a mások egészségét kockáztatóknak elrettentő büntetés is jár!”

– rögzítette közösségi oldalán a fideszes politikus.

A Heves Vármegyei Kormányhivatal az ügyben közleményt adott ki, ebben azt írták:

„minden rendelkezésére álló eszközzel igyekszik kikényszeríteni a kormányhivatal, hogy eltűnjön az abasári telephelyről az a nagy mennyiségű, akkumulátorgyártásból származó hulladék, amelyet a hatóság egy helyszíni ellenőrzéskor talált.”

Közleményükben azt is állították: ők már július közepén (!) értesültek a raktárban tárolt nagy mennyiségű hulladékról. Ebben az esetben viszont felmerül, hogy az oknyomozó portál augusztus 8-án megjelent cikkének napján, miért bűzlött még mindig a több tonnányi akkumulátor-hulladék a raktárban. Mindez történt úgy, hogy

a kormányhivatal nem tájékoztatta erről sem az érintett lakosságot, sem a polgármestert.

„A Heves Vármegyei Kormányhivatal 2023. július 19-én tartott ellenőrzést az abasári telephelyen, ahol szakemberek acélhordókban tárolva

mintegy 1700 tonna akkumulátorgyártásból származó hulladékot találtak.

A vállalkozó a telephelyre vonatkozóan semmilyen hulladékgazdálkodási engedéllyel nem rendelkezett”

– közölte a hatóság.

Hozzátették: az ügyben hulladékgazdálkodási eljárás indult, a vállalkozót pedig a hulladék elszállítására kötelezték és akár tízmilliós forintos bírságra is számíthat.

A lap közérdekű adatigénylést nyújtott be a Heves Vármegyei Kormányhivatalhoz, hogy megtudják: mikor indították meg a hulladékgazdálkodási eljárást, továbbá szeretnék megismerni az ellenőrzés alapján született határozatot is.

Valódi Hírek