Mi a fene ez? Lezárták a Balatont, senki nem tudott lejutni a partra – lépett a vízügy

Sokak szerint ideje volt már.

A vízügy emberei Balatonmáriafürdőn elkezdték bontani az illegális stégeket, méghozzá úgy, hogy a stégekre rakott kapukat flexszel vágják le. Erre azért van szükség, mert a szabálytalanul elhelyezett építmények miatt sokan nem jutnak le a Balatonra,

gyakorlatilag némelyek önkényesen lezárják a Balaton bizonyos szakaszait.

A település polgármestere, Galácz György elmondta a HírBalatonnak, hogy immáron 33 éve vesz részt az alig 900 fős község közéletében, de eddig még egyik hatóság sem tett érdemi lépéseket az illegális stégek felszámolása ellen, ezért azokból egyre több lett.

„Csak üdvözölni tudom, hogy a vízügy, amelyik nem is hatóság, nem tűr tovább”

– jelentette ki a polgármester.

A településvezető aztán arról beszélt, hogy a vízügy emberei lakossági bejelentések nyomán jelentek meg, és kezdték eltávolítani az illegális kapukat.

A vízügyesek egyelőre csak állami tulajdonú partszakaszokon „bontanak„.

A portál kiemelte, hogy a stégek kapuval lezárását egyébként kormányrendelet is tiltja, ha közösségi partszakaszhoz kapcsolódó stégről van szó.

Gyakorlatilag a tómeder is állami tulajdon, ezért nem zárható le a stég.

A polgármester hangsúlyozta, hogy ahol szerepel név az engedély nélküli stégeken, ott a vízügyesek megpróbálják elérni, hogy a „tulajdonosok” maguk bontsák el a kapukat.

Ha a felszólításnak nem tesznek eleget, és a vízügy munkatársainak kell elvégezniük a „bontást”, akkor hatalmas bírságra számíthatnak.

A polgármester szerint Balatonmáriafürdő 7-8 kilométeres partszakaszán legalább 120 illegális stég van, ezek miatt nehezebben jutnak le a partra azok, akik pihenni szeretnének.

(Képünk illusztráció)

Valódi Hírek