Orbán embere úgy értesült: Tömegével állnak munkába Magyarországon

Alacsony munkanélküliséggel büszkélkednek, miközben a munkaerőhiány okoz válságot.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legfrissebb adatai szerint továbbra is rendkívül alacsony a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon. Az év hetedik hónapjában 227 341 fő szerepelt a nyilvántartásban, azaz 2010 elejéhez képest már több mint 430 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők létszáma – állította szerdai közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kijelentette: „ez az elmúlt három évtized második legjobb adata” (?), ráadásul tavaly júliushoz képest újabb 3 ezer fővel csökkent a regiszterben lévők száma, ami óriási eredmény a jelenlegi nehéz, szankciók sújtotta gazdasági helyzetben.

A kormány 2010 óta a „teljes foglalkoztatás elérésén” és a munkaalapú gazdaság kiépítésén dolgozik. Magyarországon 2010-hez képest 1 millióval dolgoznak többen, a foglalkoztatottak száma pedig egyre inkább megközelíti a 4,8 milliót.

Czomba hozzátette, hogy a kormány a munkahelymegtartó programok mellett az új munkahelyek létrehozását is segíti és fontosnak tartja, hogy megtalálja és támogassa azokat a kkv-kat, amelyek képesek a nagy multinacionális cégek beszállítójává válni.

Ezt szolgálja az augusztus elsején elindult, vállalkozóvá válást elősegítő Vállalkozó Start II program, amelynek köszönhetően több mint ezer új vállalkozás jöhet létre. A kkv-k a foglalkoztatottak kétharmadának adnak munkát, így a program érdemben hozzájárul a munkahelyek védelméhez, a foglalkoztatás bővítéséhez.

Az államtitkár arról nem beszélt, hogy azért alacsony a munkanélküliség, mert

Magyarországon munkaerőhiány van,

azaz kevesebb ember tud dolgozni, mint amennyi munkahely létezik. Ezért akar a kormány tízezer vendégmunkást behozni a Fülöp-szigetekről.

(MTI/Nyugati Fény)

Valódi Hírek