Most érkezett: Máris reagáltak Pintérék az USA Orbán-kormány elleni lépésére

Ez gyors volt.

Joe Biden „bosszújaként” emlegeti a magyar kormány azt, hogy az Egyesült Államok kedden jelentősen korlátozta a Magyarországról érkezők vízummentességét.

A Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium azt közölte: az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól. Magyarország ezt nem adja ki senkinek, mert a külhoni magyarok biztonsága a tét – írták.

„Ezért áll most bosszút a magyarokon Joe Biden elnök úr kormánya”

– magyarázta közleményében a tárca. Ez az első hivatalos reakció a magyar kormány részéről arra, hogy az Egyesült Államok kedden korlátozta hazánkból érkező emberek vízummentességét.

Az USA döntésének értelmében keddtől a magyar útlevéllel rendelkezők számára az ESTA érvényessége két évről egy évre csökken, és az ESTA csak egyszeri használatra lesz érvényes.

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a Politiconak elmondta, az Orbán-kormány 2011 és 2020 között több százezer útlevelet adott ki az egyszerűsített honosítási program keretében anélkül, hogy szigorú személyazonosság-ellenőrzést alkalmaztak volna.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek