Itt a vége: Egyik percről a másikra kivágták Matolcsy fiát egy kormányzati beszerzésből

Ez hirtelen jött.

Hét jelentkező közül hat ajánlatát befogadta az oktatási bútorok rendelésére vonatkozó tender során a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság. Az állami cég ötmilliárd forint értékben adott le rendelést.

Érdekesség, hogy az egyetlen elutasított ajánlatot éppen Matolcsy Ádám vállalkozása, a Balaton Bútor Kft. adta be május elején. A július végén nyilvánosságra hozott határozatban az elutasítást azzal indokolták, hogy a cég „egyéb módon nem felel meg az ajánlati felhívásban és a közbeszerzési dokumentumokban, valamint a jogszabályokban meghatározott feltételeknek”, azonban nem pontosították, hogy miért.

A bírálatot összegző dokumentumban arról írtak, hogy nem adták be az árakat összegző, a pályázás során elvárt táblázatot Matolcsyék, és bár máshol szerepeltették az áraikat, a táblázatban szereplő összegeket vették volna alapul. Hiánypótlásra nem kapott lehetőséget a cég.

A Balaton Bútor 2015 óta Matolcsy György fiának tulajdona, a vásárláshoz akkor a Növekedési Hitelbanktól kért segítséget, amelyet egészen véletlenül az apuka unokatestvére, Szemerey Tamás vezetett.

A vásárlást követően az Országos Bírói Hivatalnak és a Testnevelési Egyetemnek is szállított bútorokat a Matolcsy-sarj cége. Nem sokkal később az elfideszesített Origo felvásárlására is jutott már pénze Ádámnak.

Matolcsy Ádám a politikai-gazdasági elit egyik „bulibárója”.

A koronavírus-válság idején a Balaton Bútor már a saját apja által vezetett Magyar Nemzeti Banknak szállította a bútorokat. Ez a rendőrség akkori nyilatkozata szerint ugyan etikailag kérdéseket vet fel, büntetőjogilag egyáltalán nem aggályos.

Az ifjú Matolcsyról egyébként az apja is gondoskodik: ő rövid ideig abban a svábhegyi ingatlanban lakott, amelyet az MNB alapítványa vásárolt meg 2015-ben. Így hát az össznemzeti érdeket szolgáló jegybank pénzforgalmának egy része „jó célra” ment: az ingatlanvásárlás hasznát a Matolcsy fiú élvezhette.

(K-Monitor/Facebook/444.hu)

Valódi Hírek