Nem várt fordulat: Győztek a civilek, nem építhetnek vízi élményparkot Balatonvilágoson

Meglepő dolgok történtek a szavazáson.

Visszavonta a balatonvilágosi képviselő-testület a település strandja előtti vízfelületen élményparkot építeni kívánó cégnek kiadott engedélyeket, így biztossá vált – legalábbis egyelőre –, hogy a projekt nem valósulhat meg, amelyért évi 1,3 millió forint bérleti díjat fizetett volna a vállalkozás – írta a Népszava.

Az ügyben a szerdai testületi ülésen hoztak döntést, amelynek Takács Károly polgármester nem kimondottan örülhet, hiszen az eddig vele szavazó képviselők egyike váratlanul a helyi ellenzék mellé állt. Így pedig először sikerült megakadályozni egy olyan beruházást, amely komoly lakossági ellenállásba ütközött.

„Boldogság!”

– értékelte elégedetten a döntést az épületéből kilépve egy asszony.

A polgármester nyílt levélben vádolta meg a helyi ellenzéket, – az Aligai Fürdőegyesület (AFE) testületbe delegált tagjait – a település ellehetetlenítésével, valamint indokolatlan hangulatkeltéssel.

Azonban Bukovszki András, az egyesület elnökhelyettese vezetésével és a hangos nyaralótulajdonosok, valamint a helyiek hathatós támogatásával elérték, hogy név szerinti szavazással döntsenek annak a két engedélynek a sorsáról, amely lehetővé tette (volna) a B. Á. B. Numberone Go Kft.-nek, hogy vízi élményparkot alakítson ki az önkormányzati strand előtti területen.

Mint írták, a Numberone Sziget nevet viselő vízi élménypark évente 55 napos üzemeltetésre kapott engedélyt. A mögötte álló céget 2022 decemberében alapították, tulajdonosa három 22 éves fiatal – egyikük a felcsúti Puskás Akadémia jelenlegi technikai vezetőjének, Pető Zoltánnak a fia – mellett az ügyvezető Szabó Bence László apja azonban a megállapodásban rögzített

7 ezer helyett 19,5 ezer négyzetméteres pályát alakított ki,

ráadásul nem is az önkormányzati strand előtti vízfelületen, hanem úgy kéttucatnyi parti villa előtt, ezzel nagy bosszúságot okozva az ott nyaralóknak.

Az AFE pont ezért nemcsak balesetveszély, környezetrombolás és a zaj miatt, hanem a szabálytalan kivitelezés miatt is tiltakozott a projekt ellen, amely a testületi többségtől ennek ellenére februárban zöld jelzést kapott.

Július elején viszont a hajózási hatóság is visszavonta az élménypark engedélyét. Ezt azzal indokolták, hogy a nyaralótulajdonosokat is be kellett volna vonni az eljárásba, a polgármester viszont a bérleti díj mellett a várható, szerinte éves szinten több tíz millió forintos iparűzési adó miatt kitartott a projekt mellett.

Ezek után történt egy meglehetősen váratlan fordulat, amikor

a vita végére egy képviselő meggondolta magát,

és az élményparkhoz bejutást elősegítő engedély visszavonása mellett szavazott.

Takács Károlyról megjegyezték, eléggé érdekes stílusban vezényelte le a testületi ülést, és mint írták,

többször is megfenyegette a hallgatóságot, hogy kiüríti a termet,

illetve egyszer a mappáját is összecsapta dühében, és végül be akarta rekeszteni az ülést, de végül az aljegyző hatására meggondolta magát.

Mindenesetre jelenleg a helyzet úgy áll, hogy

nem épülhet meg a vízi élménypark Balatonvilágos aligai partjánál.

(Aligai Fürdőegyesület/Facebook)

(Kiemelt képünkön Takács Károly, Balatovilágos polgármestere látható)

Valódi Hírek