Döntött az Orbán-kormány: Drágulni fog a víz is

Ennek sokan nem fognak örülni.

A kormányzati tervek szerint hamarosan többet kell majd fizetni a vízért – derült ki az ATV Híradó riportjából.

Az információk szerint a jövőben

az öt köbméteres fogyasztás felett piaci árat kellene fizetni a szolgáltatásért.

A vízműveket tömörítő szakmai szervezet képviselője közölte: nem lehet fenntartani a 10 éve változatlan árakat, mivel az ország vízvezeték-hálózata nagyon rossz állapotban van.

„Országosan átlagosan 100 liter vizet bepumpálunk a hálózatba, 75 jut el a fogyasztóhoz, 25 elszivárog a talajban, elfolyik csőtöréseknél vagy a csőkötéseknél”

– hívta fel a figyelmet Kurdi Viktor, a Magyar Vízközmű Szövetség elnöke.

Arról pedig a kormány dönt, hogy a vízért majd mennyit kell fizetni. Az országban létező 4000-féle díjat 2013-ban befagyasztották.

Kurdi Viktor jelezte: ha az egységesség felé teszünk lépéseket, akkor nem lesz elegendő azt megmondani, hogy havonta 5 vagy 7 köbméterig kedvezményes árú az ivóvíz-szolgáltatás, vagy sem.

Ennél bonyolultabb díjrendszerre van szükség, amelynek kifejlesztése hónapokat vesz igénybe, ezért a szakértő szerint leghamarabb 2024. január 1-jétől várható kézzelfogható eredmény. Az elnök úgy látja, a rezsicsökkentett ár nem fog jelentősen emelkedni.

Magyar Ágnes, a Víz Koalíció képviselője azt mondta, ők is támogatják a vízdíjemelést, ugyanakkor a koalíció képviselője a megszellőztetett öt köbméteres határt

igazságtalanul alacsonynak gondolja.

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek