Milyen válság? Bődületes összeget tapsolnak el Orbánék az augusztus 20-ai ünnepségre

Repkednek a milliárdok.

Közérdekű adatigénylést nyújtott be Jávor Benedek a Párbeszéd – Zöldek európai parlamenti listavezetője, hogy megtudja, mennyit költenek idén Orbánék az augusztus 20-ai tüzijátékra.

„Visszatérő téma, hogy miközben az ország gazdasága nincs túl jó állapotban, a társadalmat egyre növekvő egyenlőtlenség feszíti, és a klímaváltozás visszafordathatatlan válságokat okoz, akkor mi szükség van úgy ünnepelnie a kormánynak az államalapításunk ünnepét,

hogy Európában a legnagyobb és legdrágább tüzijátékon rakéták sokaságát lövik fel Budapest fölé, égetve ezzel a pénzt, szennyezve a levegőt

és a budapestiek tüdejét, veszélyeztetve és terrorizálva a fővárosi állatokat: mind a madarakat, mind a házikedvenceket. Éppen ezért – ahogy tavaly – idén is adatigénylést nyújtottunk be, hogy köztudomásra jusson, mennyit is költ a kormány erre a célra”

– fogalmazott a Facebook-oldalán a politikus.

Kiderült: több mint tízmilliárd forintba fog kerülni az ünnepség.

Ez az összeg magába foglalja a fellépőket, valamint a hang- és színpadtechnikát is. Maga a tűzijáték nagyságrendileg nettó 1,4 milliárd forintba kerül.

Az állami rendezvényszervező összesen mintegy 50 milliárdos keretösszeget állított be az ünnepségsorozat lehetséges költségkeretének.

A tűzijáték ellen egyébként rengetegen tiltakoznak, eddig mintegy 200 ezren írták alá a petíciót.

Valódi Hírek