Újabb hatalmas csörte: Pintérék a plafonon vannak, amiért a Magyar Orvosi Kamara nem ugrik az első füttyentésükre

Keményen nekimentek a szervezetnek.

A kamara azt a hamis látszatot kelti, hogy az etikai bizottságok valójában államhatalmi szervezetek, holott a hivatásrend tagjai külső befolyástól mentesen választhatják meg tagjaikat az új rendszerben. Az új rendszerben a régi etikai bizottsági tagok is folytathatják munkájukat

– állította szombaton a Belügyminisztérium.

Közleményük reakció a Magyar Orvosi Kamara bejelentésére, miszerint kollegáik a napokban, hetekben döntenek arról, hogy részt vesznek-e a Vármegyei Etikai rendszer létrehozásában. Közösségi oldalunkon pénteken azt írták:

„A Magyar Orvosi Kamara vezetősége kéri, hogy kollégáink a következőket mérlegeljék, mikor arról döntenek, munkájukkal segítik az új rendszer létrejöttét, vagy

inkább passzív ellenállással kivívják egy tiszta, transzparens, az orvos és beteg érdekét is szolgáló rendszer létrehozását:

1) A Kamarától az etikai eljárásokat valótlan ürügyet kreálva vette el a kormányzat, vita nélküli, 3 nap alatt levezényelt parlamenti döntéssel. Emiatt bírósági eljárások indítása mellett döntöttünk.

2) Eddig az orvosok szabadon, demokratikusan választották az etikai bizottságok tagjait. A továbbiakban a Belügyminiszter irányítása alatt álló szervezethez tartoznak a bizottságok, és

előre kijelölt tagokból lehet őket választani.

3) Az új etikai kódex, az eljárások szemlélete több évtizedes visszalépést jelent, orvosnak és betegnek is elbizonytalanító, visszaélésekre adhat lehetőséget. Nyomokban sem tartalmazza azt a reform irányt, amit a Kamara megkezdett.”

Erre válaszolva Pintér Sándor minisztériuma azt írta, hogy az orvosi etikai eljárások tervezett új rendszerében csak az etikai bizottságok járhatnak el. Ezek tagjait a hivatásrenden belül kizárólag az orvostársadalom tagjai választhatják meg közvetlen választás során.

Kifejtették: az etikai eljárásban politikai, államigazgatási, társadalmi szervezet nem választhat, nem jelölhet etikai bizottsági tagot. Továbbá a korábbi rendszerrel ellentétben nem választható etikai bizottsági tagnak kórházi vagy egyetemi vezető. Az etikai bizottságok saját maguk választják meg vezetőiket.

A Belügyminisztérium állítja, hogy senki sem tudja befolyásolni az etikai eljárások kimenetelét.

Mint írták, technikailag a választást az egészségügyi szolgáltatók rendszerének üzemeltetője bonyolítja le.

A Belügyminisztérium és a MOK között hónapok óta húzódnak konfliktusok, legutóbb arról írtunk: a kamara veszélyesnek tartja,

„hogy a 2024-es költségvetést megalapozó törvénybe illesztve a társadalmi-, szakmai egyeztetést és parlamenti vitát megkerülve, a Törvényalkotási Bizottság által benyújtva az egészségügy működését, a betegek ellátását jelentősen érintő módosításokat fogadott el az Országgyűlés.”

(index.hu nyomán)

Valódi Hírek