Videóval: Szijjártó Péter torkig van fél Európával, csúnyán kifakadt Bécsben

Orbánnal siettek Bécsbe egy csúcstalálkozóra.

Megírtuk, hogy Orbán Viktor többek között Szijjártó Péter társaságában pénteken Bécsbe utazott, hogy részt vegyenek az illegális migrációval szembeni magyar-osztrák-szerb kormányközi együttműködés újabb csúcstalálkozóján.

A külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán számolt be az eseményről. Mint mondta: az Európai Unió súlyos biztonsági kihívásokkal küzd, ezekkel pedig nehéz szembenézni.

Elmondása szerint a magyar kormány érzi a fontosságát a Nyugat-Balkán integrációjának. Meglátása szerint az EU teljesen elhibázta a bővítési politikáját, és a nagy európai országok, illetve a kisebb nyugat-európai államok kioktatóan állnak a témához – fejtegette a tárcavezető.

Szankciós fenyegetés, kioktatás, lenézés

jellemzi a viselkedésüket a Nyugat-Balkánnal szemben – fogalmazott Szijjártó, majd hozzátette: a magyar kormány rendszeresen tárgyal a térséggel.

Legutóbb a berlini folyamat keretében állapodtak meg a balkáni országok a diplomák kölcsönös elismeréséről, a személyigazolvánnyal történő utazásról, bár a boszniai szerbek vétója miatt ez nem jött össze – ecsetelte Szijjártó, aki nemrég tárgyalt a Boszniai-hercegovinai Szerb Köztársaság elnökével, így állítása szerint ennek nyomán a 3 berlini megállapodásból 2-t a következő bosznia-hercegovinai elnökségi ülésen a boszniai szerbek el fognak fogadni.

Az Ausztriát és Magyarországot összekötő határátkelőkkel kapcsolatban kifejtette: a határsértőknek megálljt kell parancsolni, a tisztességes átkelőknek – például az ingázóknak – akadálymentes átkelést kell biztosítani. A magyar kormány csalódott, amiért

osztrák oldalról 3 határátkelő forgalmát is korlátozták.

Szijjártó elárulta: a Fertőrákosnál és az Ágfalvánál lévő határátkelővel vannak súlyos gondok. Utóbbiról hírportálunk is írt, itt egyszeri, 160 eurós díjat kell fizetniük az Ausztria irányába közlekedőknek.

Ehhez kapcsolódóan a tárcavezető közölte: megkérte az osztrák európai integrációs minisztert, tegyen lépéseket azért, hogy Burgenland tartomány vagy a helyi önkormányzat

ne hozzon olyan döntést, amely ellentétes a közös európai megállapodásokkal.

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek