Most érkezett: Súlyos kritika áll az EU legújabb jelentésében

Ezt nem fogják reklámozni Orbánék.

Bár több reform is született a jogállamisági kritériumok teljesítéséért, az Európai Bizottság még mindig nem elégedett az Orbán-kormány teljesítményével, és ennek hangot is adnak legfrissebb jelentésükben – derült ki Ujhelyi István szerdai Facebook-bejegyzéséből.

A független EP-képviselő ugyanis bennfentes forrásokból értesült, hogy a publikálás előtt álló dokumentum több aggályt is megfogalmaz például az igazságügy átláthatósága, a korrupció felszámolása, valamint a médiahatóság funkcionális függetlensége kapcsán.

Ujhelyi István bejegyzését változtatás nélkül idéztük:

„Breaking news: az Európai Bizottság legfrissebb jogállamisági jelentése továbbra is elégedetlen a magyar kormánnyal‼

👉 Néhány órán belül nyilvánosságra hozzák az Európai Bizottság legfrissebb jogállamisági jelentését, amelyben megbízható forrásaim szerint a testület rögzíti ugyan, hogy Magyarország számos jogszabályi reformot elfogadott az utóbbi időben a jogállamisági kritériumok teljesítése érdekében, azonban egyértelművé teszik azt is, hogy a munka még messze nincs elvégezve.

👉 Bennfentes értesüléseim szerint a publikálás előtt álló dokumentum az igazságszolgáltatási reform kapcsán azt rögzíti például, hogy a Legfelsőbb Bíróságra vonatkozó intézkedések hozzájárulhatnak ugyan a testület átláthatóbb működéséhez, illetve a közvetlen politikai befolyás csökkentéséhez, a bíróságok alsóbb szintjein azonban az Európai Bizottság értékelése szerint

továbbra is aggodalomra ad okot az ügyek elosztásának átláthatatlansága.

A jogállamisági jelentés elismeri, hogy a magyar kormány tett ugyan lépéseket a korrupció felszámolása érdekében –létrejött például az Integritási Hatóság -, de továbbra is aggodalommal figyelik, hogy a magas-szintű korrupciós ügyek esetében a nyomozás, illetve a vádemelés tekintetében érdemi eredmények nem tapasztalhatóak. Kifogásolják azt is, hogy

a vagyonnyilatkozati rendszer teljes és átfogó reformja még mindig nem történt meg,

de hiányosságokat tapasztalnak a politikai pártok, illetve a kampányok finanszírozásának szükséges átláthatósága kapcsán is.

👉 Úgy értesültem, hogy a jogállamisági jelentés kifejezetten kritikus azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány nem tett érdemi lépéseket a tavalyi jelentésben a médiapluralizmus hiánya miatt már megfogalmazott problémák kapcsán, továbbra is

aggályos szerintük például a médiahatóság funkcionális függetlenségének ügye,

illetve a közmédia szerkesztői- és pénzügyi szabadsága is.

Továbbra is komoly problémának tartják, hogy nem történt és nincs is tervben olyan jogszabályi reform, amely a médiában megjelenő állami hirdetéseket szabályozná az európai értékeknek megfelelően, de aggodalmukat fejezik ki az újságírókat érintő Pegasus-botrány és annak feltáratlansága miatt is.

Az Európai Bizottság friss jelentése szerint a Fidesz-kormány által fenntartott rendkívüli jogrend kiterjedt és folytatólagos alkalmazása aláássa a jogbiztonságot Magyarországon és negatív hatással van az uniós belső piac működésére. Hasonlóképp fontos pontja a jelentésnek, hogy az új jogszabályok elfogadásának körülményeit – hangsúlyosan a reformintézkedések kapcsán előírt széles körű konzultáció tartalmára és eredményességére – még vizsgálják az uniós döntéshozók, nem véletlenül.

👉 Ez a jogállamisági jelentés

egy újabb szégyenfolt a közös hazánknak,

amelyért azonban kizárólag a Fidesz-kormány a felelős. Orbán Viktor és pártja felel azért, hogy továbbra sem jutunk hozzá a nekünk járó uniós forrásokhoz és, hogy az európai közösségünk szégyenpadjára kerültünk.

dr. Ujhelyi István
EP-képviselő / az Esély Közösség alapítója
Budapest/Brüsszel – 2023.07.05. 🇪🇺🇭🇺

(Ujhelyi István dr./Facebook)

Valódi Hírek