Szentkirályi Alexandra bejelentette, mire készül az Orbán-kormány

Nagy terveik vannak.

„A kormány továbbra is azon fog dolgozni, hogy a háború árnyékában, a brüsszeli szankciók nyomása alatt is garantálni tudja azt az energiabiztonságot, amelyre a gyárak, a cégek működéséhez, a munkahelyek megmaradásához, a családok biztonságos életéhez szükség van”

– magyarázta Szentkirályi Alexandra szerdán Szegeden.

A kormányszóvivő az MVM Csoport által létesített új naperőmű átadásán azt mondta: az ukrajnai háború és az arra adott szankciók következtében nagyon nehéz energiahelyzet alakult ki, ezért a kormány legfontosabb feladata, hogy

erősítse Magyarország energiafüggetlenedését.

Fontos célnak nevezte, hogy az energiabiztonság mellett a kormány fenn tudja tartani a rezsicsökkentést, és közben meg tudjon felelni a klímapolitikai céljainak is. Ezért a kormány kiemelt szerepet szán a napenergiának – mondta.

Kiemelte: ennek tükrében a kabinet egyebek mellett a hálózatfejlesztések és a tárolói beruházások támogatásával alapozza meg az időjárásfüggő napenergia zavarmentes rendszerbe illesztését.

A kormányszóvivő két pályázati lehetőségről is beszámolt: a rendszerüzemeltető és elosztó társaságok júniusban nyújthatják be pályázataikat a számukra elkülönített 58 milliárd forint forrásra, illetve kiírás előtt áll az iparági gazdasági társaságok szélesebb körének szóló másik pályázat, amelynek keretösszege 62 milliárd forint.

Szentkirályi Alexandra kifejtette: a magyar villamosenergia-mixben a napenergia aránya a világon a hatodik, Európában pedig a harmadik legmagasabb. Az idei év első öt hónapjában több mint 840 megawattal (MW) bővült a beépített napenergiából származó teljesítmény. A nyár kezdetére az 50 kilowatt feletti naperőművek összesített kapacitása meghaladta a 3000 megawattot, a háztartási méretű kiserőművek száma pedig tavasszal felülmúlta a 200 ezret – fűzte hozzá.

Az előzetesen 2030-ra várt 6000 megawatt összes beépített teljesítmény akár már jövőre rendelkezésre állhat a megújuló forrásból. A következő évtized elejére pedig a korábbi célt kétszeresen felülmúló tiszta kapacitás szolgálhatja majd a biztonságos áramellátást, és csökkentheti az energiaszektor környezetterhelését – mondta a kormányszóvivő.

Bilinszky Péter, az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. üzleti projekt igazgatója a beruházást bemutató szerdai rendezvényen elmondta: az új, 24 megawatt beépített teljesítményű fotovoltaikus erőmű 9,5 milliárd forintból épült meg.

A költségeiből 3,6 milliárd forintot fedezett európai uniós és hazai támogatás.

A fotovoltaikus erőmű Szeged északi részén épült meg az Optimum Solar Zrt. kivitelezésében. A villamosenergia-termelő névleges teljesítőképessége 19,98 megawatt. Az erőmű évente 28,5 gigawattóra (GWh) villamosenergiát termel, ezzel 27,8 ezer tonna szén-dioxid kibocsátása kerülhető el. A 25 éves tervezett élettartamú erőmű a Mavir Zrt. sándorfalvai alállomásán keresztül csatlakozik a közcélú hálózathoz – ismertette Bilinszky.

A beruházás keretében 43 ezer napelemet helyeztek el 32 hektáron, valamint egy új, 132/22 kilovolt teljesítményű transzformátorállomást is létesítettek – tudatta.

Az erőművet már május 8-án üzembe helyezték, azóta a sikeres próbaüzem is lezajlott – jegyezte meg Bilinszky.

Az igazgató elmondta, a MVM csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. jogelődjét Hungarowind Kft.-ként alapították 2002-ben. A cég 2015-2016-tól alakít ki fotovoltaikus erőműveket saját beruházásban, illetve piaci akvizíciókat is végrehajtott.

Kiss Csaba, az MVM Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese azt mondta: az MVM Csoport megújulóenergia-termeléssel foglalkozó tagvállalata

7 szélerőművet, 2 vízerőművet és több mint 150 naperőművet üzemeltet Magyarország területén.

A társaság középtávú stratégiája keretében folyamatosan bővíti környezetbarát erőművi portfolióját. Megvalósítás alatt álló Megújuló Programja keretében a szegedivel együtt 34 új naperőművet épít országszerte a Környezeti és energiahatékonysági operatív program támogatásával – tette hozzá.

A cég által üzemeltetett erőművek beépített teljesítménye idén meg fogja haladni a 400 megawattot. Az MVM Zöld Generáció Kft. részesedése a hazai naperőmű-piacon már közel 8 százalék, a megtermelt villamos energia mennyisége idén meghaladja a 600 gigawattórát.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a társaság értékesítésből származó nettó árbevétele tavaly 3,55 milliárd, 2021-ben 2,1 milliárd forint volt. Az MVM Zöld Generáció Kft. 2022-ben 2,1 milliárd forint adózott eredményt ért el, 2021-ben pedig 418 millió forint veszteséggel zárt.

(MTI)

Valódi Hírek