IDEA: 50 százalék alatt a Fidesz; a DK-nak önállóan több szavazója van, mint az összes többi ellenzéki pártnak

Megérkezett a legfrissebb felmérésük eredménye.

Az ellenzéki oldalon önállóan indulva a Demokratikus Koalíciónak lenne a legnagyobb esélye bejutni a Parlamentbe – derült ki az IDEA Intézet 2023. május 25. és június 10. között készített pártpreferencia-kutatásából, amelynek eredményét portálunkhoz is eljuttatta a felmérést végző cég.

Közleményük szerint a Fidesznek 2023 júniusábana májusi adatokhoz képest stagnált a támogatottsága. A legszűkebb, ellenben legaktívabb választói rétegben, a biztos szavazók között (ez a tábor áll legközelebb az EP-választásokon résztvevő szavazói bázishoz) 48 százalékon áll a kormánypárt – elsőségét egyelőre egyetlen ellenzéki párt sem veszélyezteti.

A biztos szavazó pártot választók körében a Demokratikus Koalíció 20 százalékkal a legerősebb ellenzéki párt.

Az ismeretlen preferenciájúak – azaz a bizonytalanok és a preferenciájukat eltitkolók – aránya változatlan a korábban mért adatokhoz képest: 34 százalék.

Önállóan indulva az ellenzékinek kevésbé nevezhető Mi Hazánk Mozgalomnak (8 százalék) , a Momentum Mozgalomnak (szintén 8 százalék) , és az MKKP-nek (6 százalék) lenne esélye bejutni a Parlamentbe. Mellettük a jelenlegi parlamenti mandátummal rendelkező ellenzéki pártok 1-2 százalékos támogatottságot szereznének, így az LMP, az MSZP, valamint a Párbeszéd messze áll az önálló bejutás esélyétől.

Az IDEA Intézet 2023. júniusi pártpreferencia-adatai. Forrás/ábra: IDEA

(Forrás: IDEA Intézet)

Valódi Hírek