Óriási botrány Somogyban: Fellázadtak az emberek, amiért megtiltanák nekik a tó használatát

A helyiek nem értik, mi történik.

Értetlenül fogadták a helyiek, hogy a gyékényesi tóra vonatkozóan a helyi horgászegyesület tilalmakat vezetne be a vízen szinte mindenre. Ennek értelmében tilos lesz csónakázni, vitorlázni, strandolni, búvárkodni, de még a parton kutyát sétáltatni is – derült ki az ATV Híradó riportjából.

Mint írták, azt, hogy az egyesület milyen alapon korlátozhat bármit a horgászaton kívül, egyelőre nem sikerült megtudniuk, mert a vezetőjük

nem nyilatkozott.

Felidézték, hogy még akkor kezdődtek a problémák a gyékényesi horgászegyesülettel, amikor irreálisan megemelték a tavon az engedélyek árát. Most egy újabb intézkedés borzolja fel a kedélyeket azoknál, akik az ország egyik legmélyebb és legtisztább vizű tavánál szeretnének pihenni.

„Indokként azt jelölték meg, hogy a képviselő-testület a korábban hozott intézkedési tervet vonja vissza. Azt gondolom, hogy ez a korlátozás így

egyfajta zsarolásnak is tekinthető”

– mondta Gergelics Sándor alpolgármester.

Az egyesület azzal indokolta a tiltásra vonatkozó döntését, hogy korábban az önkormányzati képviselők korlátozták őket abban, hogy a területeket bérbe adják a nekik fizető horgászoknak.

„Rendszeresen emberek nyilatkoznak arról, hogy napról napra elüldözik az embereket és ez micsoda kár a falunak és a vendéglátó egységeknek. Meg egyébként is a falu hírnevének is nagy kárt okoznak”

– mondta az egyik helybéli, Szabó Attila.

A nyári hőségben sokan érkeznek a tóra, hogy legalább itt hűsölni tudjanak, egyes melegebb napokon akár több ezer ember is megfordul itt.

„Ezek az emberek azért egy kicsit megdöbbennek és elgondolkoznak azon, hogy mi történik itt Gyékényesen. Ez az egész történet azóta indult, mióta ez a horgászegyesület megkezdte áldásos tevékenységét. Az áldásost, persze, idézőjelben mondom”

– fogalmazott Bárdosi Gábor helyi lakos.

Az ügy miatt többen jelezték, attól tartanak, hogy a nyaralóik elértéktelenednek és a szobakiadással foglalkozók is

arra kényszerülhetnek, hogy bezárjanak.

„Sokan eladják a nyaralót, nem tudnak idejárni horgászni és nem tudnak itt nyaralni. Én is elmúltam már hatvanhét éves, és azt gondoltam, hogy itt szeretném kipihenni azokat a fáradalmakat ami ebben hatvan, hatvanhét évben történt”

– mondta egy helyi nyilatkozó, Szőke Árpád.

Mint írták, keresték az egyesület elnökét, de ő nem kívánt nyilatkozni. Hasonlóan járt el a falu polgármestere is, aki egyébként lelkes támogatója az egyesületnek. A polgármester azt ígérte, majd írásban válaszol, de ez egyelőre nem történt meg. Keresték a Magyar Országos Horgász Szövetséget is, hogy milyen jogai vannak az egyesületnek. Ők szerdára ígértek tájékoztatást.

Videó:

Valódi Hírek